Patria (Patria Finance)
Investice  |  23.08.2018 09:29:03

PFNonwovens (-0,2 %) prudce zvýšil čistý zisk, potvrdil roční výhled hrubého zisku

Aktualizováno

Výrobce netkaných textilií PFNonwovens v letošním druhém čtvrtletí několikanásobně zvýšil čistý zisk a potvrdil odhad hrubého provozního zisku na celý rok. Akcie na pražské burze odevzdaly počáteční zisky a odepisují 0,2 %.

Čistý zisk za vykazované druhé čtvrtletí dosáhl 171,7 milionu , což je meziročně nárůst o 737,9 %. Za první polovinu roku se zvedl o 134,4 %. Firma to vysvětluje lepším provozním výsledkem a nižšími vykázanými nerealizovanými kurzovými změnami v porovnávaných obdobích.

Hrubý provozní zisk před odpisy a amortizací EBITDA stoupl ve druhém čtvrtletí o 33,5 % na 335,0 milionu a výnosy se zvýšily o 2,6 % na 1,523 miliardy . Pokud jde o zisk EBITDA, ten se za cleou první polovinu roku zvýšil o více než 19 %, k čemuž podle společnosti přispělo zejména zprovoznění nové výrobní kapacity.

"S ohledem na dosažené výsledky za první pololetí letošního roku potvrzujeme naše očekávání celoročního ukazatele EBITDA v rozmezí 1,22 až 1,38 miliardy ," uvedl v dnešní tiskové zprávě František Řezáč, generální ředitel a předseda představenstva PFNonwovens a.s.

"Negativní dopad na tržby vyjádřené v korunách mělo posílení kurzu koruny, vzhledem ke skutečnosti, že převážná většina tržeb společnosti je realizována v eurech," uvedla také firma ve zprávě.

PFNonwovens vyrábí netkané textilie pro stavebnictví, zemědělství či zdravotnictví. Patří k předním evropským výrobcům a získal další trhy na Blízkém východě a v Africe. Zaměstnává téměř 600 lidí, v Česku má vedle Znojma závod v Bučovicích, další je v Egyptě. Skupina v České republice v současné době provozuje devět výrobních linek a jednu výrobní linku v Egyptě, která začala s komerčním provozem v roce 2013. Celková výrobní kapacita za rok je v současnosti do 100 tisíc tun netkaných textilií v ČR a do 20 tisíc tun v Egyptě.

Většinový podíl ve společnosti má nyní společnost R2G Rohan Czech s.r.o. (od 13. června 2018 PFNonwovens Holding s.r.o.), která aktuálně drží necelých 89 % akcií. Majoritním akcionářem se stala v září 2017 v souvislosti s dobrovolnou nabídkou převzetí.

"Asi nejdůležitějším momentem posledních měsíců byla akvizice výrobce netkaných textilií, společnosti First Quality Nonwovens (FQN), kterou v květnu oznámil a následně v červnu dokončil náš majoritní akcionář, family office R2G. Tím vznikl nový globální výrobce netkaných textilií PFNonwovens s celkovou roční produkcí přesahující 210.000 tun netkaných textilií, který svými výrobními závody pokrývá čtyři kontinenty, Evropu, Afriku, Severní Ameriku a Asii," dodal Řezáč.

Společnost dnes také uvedla, že v Jižní Africe je výstavba závodu ve fázi hrubé stavby a vše pokračuje v souladu s plánem. Zahájení montáže očekáváme v průběhu listopadu a první komerční dodávky koncem prvního pololetí příštího roku.

Zdroje: PFNonwovens

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688