Patria (Patria Finance)
Komodity  |  22.08.2018 11:06:37

Bitcoin: Tvrdá lekce pro kryptoinvestory

 


Bublina na kryptoměnách splaskla. Celková tržní hodnota virtuálních měn se od ledna snížila o závratné tři čtvrtiny. A mnoho investorů počítá ztráty.

Řečí čísel se celková tržní kapitalizace snížila na současných zhruba 200 miliard USD z 800 miliard, kde byla v lednu. O tom, jak raketový její vzestup byl, vypovídá ovšem údaj z loňského ledna. Kryptoměny měly tehdy celkovou tržní hodnotu pouhých 18 miliard USD.

Pete Roberts z anglického Nottinghamu je jedním z těch, kdo do kryptoměn vložili svoje úspory. V době, kdy trh s kryptoměnami ještě raketově rostl, investoval do několika digitálních tokenů 23.000 USD. O osm měsíců později má jeho investice hodnotu 4.000 USD.

„Děsil jsem se, že promarním příležitost,“ uvedl podle listu The New York Times. „Ztráty jsou takové, že jsem se ocitl prakticky finančně na dně,“ říká také britský investor. Ten nyní čerpá z toho mála, které mu zbyly na bankovním účtu. Za chybu prý bude platit několik let.

Trhy s virtuálními měnami si svoje vrcholy a dna hledaly už dříve. Propad, jaký zažily tentokrát, by ale mohl být trvalejšího rázu, na příklad pokud jde o přijetí této technologie širší veřejností. Na růžích nemá idea šířeji používaného bitcoinu ustláno ani v investičním světě: pokus otevřít dva veřejné obchodované fondy (ETF) na bitcoin americké regulátory zatím moc nenadchl. Už tento týden bychom ale mohli znát rozhodnutí americké Komise pro cenné papíry a burzu (SEC) ohledně dvou jiných ETF na bitcoin, které mají odlišnou architekturu než oba jejich rozpačití předchůdci.

Osmadvacetiletý Pete Roberts není jediným, kdo se nechal zlákat vidinou rychle vydělaných peněz. O rok starší Charles Herman z amerického Charlestonu začal být kryptoměnami posedlý loni v září. Teď mu ale připadá, že hrou s nimi promrhal 10 měsíců života. Oněch zhruba 4.000 USD, které do ní vložil, se mu v podstatě podařilo dostat zpátky.

Je těžké zjistit, kolik investorů do kryptoměn může být po prudkém pádu v červeném. Ti, kdo nakupovali ještě před vypuknutím kyberhorečky, na tom mohou být stále lépe. To už ale nemusí být pravda třeba u nových klientů start-upu Square nebo platformy pro obchodování s kryptoměnami Coinbase. Přes mobilní aplikaci od Square bylo možné nakupovat bitcoiny teprve od loňského listopadu. Pokud je tedy lidé někdy během posledních devíti měsíců nakoupili a nadále drží, musejí být v mínusu. Coinbase, což je největší taková platforma pro kryptoměny ve Spojených státech, narostl počet zákazníků od loňského října do letošního března na dvojnásobek.

Ještě horší může být situace v Asii. Některé největší burzy v Jižní Koreji dokonce během kryptoměnového šílenství otevřely kamenné pobočky pro ty, kterým se z nějakého důvodu nechtělo nakupovat virtuální měny online. Minulý týden přišel do jedné z nich uprostřed dne jediný zákazník za dvě hodiny.

Co je malé, nemusí být hezké

Zlost mohou vyvolávat hlavně menší virtuální měny, kterých se vynořily stovky. Podnikatelé je prodávali v takzvaných "primárních nabídkách měn" (ICO), na které regulátoři nestihli tolik dohlížet. Z přehřátého trhu to odsávalo peníze od drobných investorů, které končily ve virtuálních měnách jako DentaCoin nebo SpankChain, aniž by ovšem byly jejich investice nějak chráněné. Spousta nově vzniklých tokenů měla fungovat jako platební mechanismus pro nově vznikající software vyvíjený firmami. Skoro žádný ale zatím světlo světa nespatřil. Pokud je tedy nebereme jako nástroj ke spekulacím, jsou teď tokeny bezcenné.

Spekulativní mánie tedy podle některých názorů vyprchala. Podle CoinMarketCap má více než miliardovou tržní hodnotu (v USD) teď už jenom 15 měn. Ještě na počátku ledna jich bylo přinejmenším 39. Na webu DeadCoins.com je možné se podívat, jaké tokeny už nikdo nechce.

Síla bitcoinu?

Samotnému bitcoinu se ovšem až tak drasticky nevedlo. Zatímco jeho menší a ne tak známá virtuální konkurence mohla být až 90 % v mínusu, bitcoin na rekordní maxima ztrácí zhruba 70 %.
List Financial Times poukazuje na to, že dolů se bitcoin začal sunout souběžně s jinou událostí, totiž zavedením termínových kontraktů na bitcoin společnostmi CME Group a CBOE Global Markets. Tradeři tak mohli sázet na to, že bitcoin neporoste věčně. I tak je bitcoin jednou z nejhorších spekulativních sázek roku, podotýkají také FT:

Drž, dostaneš kůži

Řada lidí se svých virtuálních měn nezbavuje. V tokeny a jejich budoucnost coby nového způsobu internetových transakcí věří třeba Tony Yoo, šestadvacetiletý finanční analytik z Los Angeles. Kybernetické investice mu z našetřených peněz odsály něco přes 100.000 USD. Když na tom byl nejhůř, ztrácel jeho holding skoro 70 procent na hodnotě. I tak by ale při současných cenách ještě přikupoval.

Pochopit by ho mohli investoři, kteří se na bitcoin vrhli už před pěti lety. To se cena neznámější virtuální měny poprvé vyhoupla nad 1000 USD. Po býčím trhu následoval krach s více než 80% propadem. Zotavení nakonec přišlo, byť bylo třeba si na něj počkat. I s nedávnými dramatickými ztrátami je teď bitcoin kolem 6500 USD – tedy více než 500 % nad rekordy z roku 2013.

Zdroje: NYT, FT, coindesk.com, coinmarketcap.com 


 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

23.08. 14:10  Ještě zdaleka nesplaskla (Tonda Futro)
23.08. 13:55  Ještě zdaleka nesplaskla (Peppa)
23.08. 11:32  Ještě zdaleka nesplaskla (Tonda Futro)
23.08. 10:20  Ještě zdaleka nesplaskla (Peppa)
22.08. 22:39  Ještě zdaleka nesplaskla (Josef Slovacek)

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688