Research (Česká spořitelna)
Investice  |  21.08.2018 09:40:46

USA: Fed debatuje o budoucí struktuře své bilance a Trump opět kritizuje růst sazeb

 

The Wall Street Journal ve svém včerejším článku popisuje současnou debatu, kterou vedou čelní představitelé Fedu ohledně budoucí struktury bilanční sumy. Pozornost analytiků a novinářů se obvykle zaměřuje na budoucí velikost bilanční sumy Fedu, její struktura je ale neméně důležitá.

     

Vedení Fedu již dříve rozhodlo, že se chtějí zbavit primárně strukturovaných hypotečních dluhopisů nakoupených během QE. To znamená, že do budoucna budou tvořit bilanční sumu především vládní dluhopisy (tak tomu bylo před krizí).

 

Důvodem k tomuto manévru je snaha být „alokačně neutrální“ – ve smyslu nepodporovat disproporční držbou určitých aktiv (hypotečních dluhopisů) některé sektory ekonomiky a tím nenarušovat tržní alokaci zdrojů. Právě za to byl Fed častým terčem (obvykle) republikánské kritiky během QE.

        

Dalším kritickým parametrem je durace vládních dluhopisů, které si Fed ponechá ve svém portfoliu. A právě tento „parametr“ je předmětem současné debaty.

       

Smyslem QE bylo pomocí nákupu dluhopisů stlačit dlouhodobé úrokové sazby a tím poskytnout ekonomice dodatečný stimulus, když už krátkodobé úrokové sazby stlačil k nule a ekonomika vyžadovala značnou dávku další podpory.

 

V rámci operace Twist Fed pouze přeskupoval své portfolio – prodával pokladniční poukázky a krátkodobé dluhopisy, a za uvolněné prostředky nakupoval dlouhodobé dluhopisy, čímž ekonomice dodával dodatečný stimul (krátkodobé sazby držel Fed u nuly, a přeskupením portfolia stlačoval ty dlouhodobé).

 

K podobné operaci, jen v opačném gardu se pravděpodobně schyluje v současnosti. V rámci tohoto scénáře Fed přistoupí vedle již probíhajícího postupného snižování objemu svého portfolia také ke zkracování durace držených dluhopisů. To bude případně představovat další utažení měnové politiky – bude totiž vytvářet dodatečný tlak na růst dlouhodobých úrokových sazeb.

 

Zajímavou výhodou, kterou by Fedu tento postup přinesl, je vyšší operační flexibilita. Na rozdíl od situace, kdy by výrazněji zmenšil svoji bilanční sumu, mu totiž zůstane velká zásoba pokladničních poukázek. To Fedu umožní během příští recese provést další kolo „operace Twist“, tedy přeskupit portfolio zpět směrem k dlouhodobým dluhopisům a stlačit jejich sazby bez nutnosti přikročit ke QE a alespoň částečně se tak vyhnout další vlně mediálních útoků….

 

……………………….

 

U tématu Federálního rezervního systému a úrokových sazeb ještě chvíli zůstaneme, Mr. „Stabilní génius“ na setkání s republikánskými sponzory opět zaútočil na Fed a jeho současnou politiku zvyšování úrokových sazeb. Má totiž obavu, že se Fed snaží svými „hiky“ ochladit ekonomický boom, který Trump naopak vší silou expanzivní fiskální politiky popohání.

                     

Těchto útoků bude pravděpodobně v následujících měsících (a možná i letech) přibývat. Blíží se totiž pro republikány kriticky důležité „midterms“, ve kterých se hraje o kontrolu nad kongresem. Navíc se zdá, že si Trump připravuje půdu pro moment, kdy vypukne příští recese. Trump chce v takovém případě evidentně zvolat „já nic, to Fed“. Masivní fiskální expanze na vrcholu hospodářského cyklu v tom bude v jeho pojetí úplně nevinně….

Jan Žemlička


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688