Dánské „socialistické peklo“

Když komentátorka americké televize Fox News Trish Reganová před několika dny prohlásila, že Dánsko je spolu se zeměmi jako Venezuela ukázkou „socialistického pekla“, vyvolalo to podle Paula Krugmana malý mezinárodní incident. Například dánský ministr financí Reganové doporučil, aby jeho zemi radši navštívila a seznámila se s fakty. Krugman pak na stránkách NYTimes tvrdí, že komentátorka si nemohla vybrat horší příklad socialistického pekla, než je právě Dánsko.

„Dánsko se v posledních desetiletích skutečně vydalo jinou cestou než Spojené státy. Ty se nakláněly doprava, zatímco Dánové mírně doleva. A vedou si docela dobře. Americké politice dominuje křižácké tažení proti velké vládě, Dánsko počítá s významnou rolí vlády a veřejné výdaje tam tvoří více než polovinu HDP. Američtí politici varují před redistribucí příjmů od bohatých k chudším, Dánové tak činí v měřítku, které je pro nás nepředstavitelné. Americká politika je stále více nepřátelská k odborům, v Dánsku jsou jejich členy dvě třetiny zaměstnanců,“ píše ekonom.

Podle tradiční konzervativní ideologie by tak Dánsko mělo být skutečně jedním velkým propadákem. „Pokud tomu tak ale je, pak se mu to daří hodně dobře skrývat. Já jsem tam právě strávil nějaký čas a zdálo se mi, že ta země skutečně prosperuje. A data s tímto mým dojmem souzní. Pro Dány je jednodušší najít si práci než pro Američany a v mnoha případech si vydělávají mnohem více. HDP na hlavu se sice nachází poněkud níže než v USA, ale v podstatě je to díky tomu, že Dánové si berou více dovolené. Příjmová nerovnost je mnohem nižší, očekávaná délka života leží výš,“ tvrdí Krugman.

Libertariánský Cato Institute navíc tvrdí, že Dánsko není žádnou socialistickou zemí. Poukazuje mimo jiné na ekonomiku volného trhu, která funguje spolu s vysokou vládní spotřebou a státem blahobytu. Socialismus se přitom vyznačuje hlavně tím, že vláda vlastní rozsáhlé výrobní prostředky, o něčem takovém však nemůže být v Dánsku řeči. Tato země podle Krugmana využívá výhody kapitalismu a jeho nevýhody řeší vládní intervencí. Jde o „sociální demokracii“, která je něčím úplně jiným než socialismus, ovšem „tento rozdíl je americkými konzervativci záměrně opomíjen“.

Podobné matení pojmů pak má podle Krugmana reálné dopady. „Nedávný průzkum veřejného mínění ukázal, že mladí voliči, kteří vyjadřují příslušnost k demokratům, ze dvou třetin preferují socialismus před kapitalismem. To ale neznamená, že desítky milionů Američanů chtějí, aby vláda převzala vlastnictví podniků. Jde jen o to, že když mladým lidem tvrdíte, že Dánsko je socialistickou zemí, oni nakonec dojdou k závěru, že ten socialismus zase není tak špatný.“

Zdroj: NYTimes


Zařazenopo 20.08.2018 12:08:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3909281/danske-socialisticke-peklo.html
KategorieUdálosti

Související témata

Dánsko | Americký dolar | Americké banky | USA | Amerika
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V