Patria (Patria Finance)
Investice  |  20.08.2018 09:18:58

Rozbřesk: Řecko mimo záchranný program

Nový týden začíná pozitivní zprávou o tom, že Řecko opouští záchranný program a může znovu zamířit na mezinárodní kapitálové trhy. V jaké kondici? Po dlouhé řadě škrtů, reforem a jednom oddlužení ze strany soukromých věřitelů, kteří odepsali dluhy za cca 100 mld. eur, aktuálně řecký celkový veřejný dluh dosahuje zhruba 323 mld. eur a odpovídá tak – podle údajů za první kvartál letošního roku – 180 % HDP. Většinu z této částky dnes tato země dluží ostatním členským zemím eurozóny, zatímco jen necelou jednu třetinu z této částky představují dluhopisy.

Řecko sice úspěšně vystupuje ze záchranného programu, čímž se mu uvolňují ruce ve vlastní hospodářské politice, nicméně problém řeckého dluhu tím zdaleka nekončí. S tak vysokým dluhem se lze dlouhodobě jen těžko vyrovnávat, nehledě na to, že i úrokové náklady přesahující v tomto případě 3 % HDP jsou docela citelným zářezem pro řecký rozpočet. Co do výše dluhu je Řecko jednoznačně na prvním místě v rámci celé EU, nicméně v případě úrokových nákladů je díky velkorysejším podmínkám vládních půjček až třetí, za Portugalskem a Itálií. Přesto je pravděpodobné, že debata o řeckém dluhu ještě nemusí být zcela uzavřená.

Tento týden jinak nejspíš nebude na ekonomické události příliš bohatý. Zítra zasedá maďarská centrální banka, ve středu pak Fed zveřejní zápis FOMC. Pozornost může tento týden vzbudit francouzský a německý PMI, který přijde na řadu ve čtvrtek. Naznačí, v jaké kondici je průmysl v těchto zemích (a v eurozóně) ve třetím čtvrtletí letošního roku. A trhy věří, že čísla budou alespoň tak dobrá, jako před měsícem. Z nadcházejících událostí stojí za připomenutí i zápis z FOMC, který Fed zveřejní rovněž ve středu. Týden pak uzavřou americké zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby, které by měly dopadnout příznivě.

TRHY

CZK a dluhopisy
Koruna se v průběhu pátku držela poblíž hranice 25,70 EUR/CZK. Ani jestřábí hlasy z ČNB jí tak zatím sílu k návratu k silnějším úrovním zatím nedodaly. Tento týden nezíská ani žádnou domácí vzpruhu, a tak i nadále zůstane „na pospas“ averzi k riziku.

Český dluhopisový trh, který v posledních dnech zažil mírný vzestup výnosů, dnes čeká nový kalendář emisí státních dluhopisů.

Zahraniční forex
Euru se na konci minulého týdne podařilo pokořit hranici 1,14 EUR/USD, na které s poklidem setrvává i na počátku tohoto týdne. Ten by měl být co do zajímavých dat a událostí pro eurodolar zajímavější než týden minulý. V prvé řadě totiž přijde na řadu sada tzv. měkkých čísel jak z eurozóny, tak ze Spojených států, kde to bude ve čtvrtek shodně PMI.

Za druhé pak bude eurodolar horlivě očekávat schůzku mezi představiteli USA a Číny ve Washingtonu (úterý-středa), na které se budou řešit vzájemné obchodní neshody. Ač se nebude jednat o schůzku na vrcholné úrovni, ze které by měly vyplynout jednoznačné závěry, trhy bude zajímat, jakým způsobem se vyvine přetrvávající napětí ve vzájemných obchodních vztazích obou velmocí.

Kurz eurodolaru nicméně nepřestává sledovat situaci v emerging markets, resp. v Turecku. Liře se přitom po ránu nedaří, neboť před americkou ambasádou prý bylo slyšet výstřely.

Ropa
Ropa Brent startuje nový týden pod hranicí 72 USD/barel. Ten minulý znamenal pro Brent již šestý propad v posledních sedmi týdnech, pro severoamerickou ropu WTI to byl dokonce sedmý týdenní pokles v řadě. Nic na tom nezměnilo ani páteční číslo o aktivitě amerických producentů, neboť počet aktivních vrtných souprav zůstal nezměněn (869).

Výhled na tento týden neslibuje přehršel dramatických událostí, které by měly zásadněji měnit dynamiku vývoje cen. Kromě tradičních týdenních dat o zásobách (v úterý API a ve středu EIA) a aktivitě amerických těžařů (pátek Baker Hughes) však může do dění na ropném trhu promlouvat vývoj bilaterální schůzky mezi USA a Čínou ve Washingtonu (úterý-středa). Řešit se bude vzájemný obchodní konflikt, který aktuálně představuje nejvýznamnější (cenově negativní) riziko na straně poptávky po ropě.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688