Patria (Patria Finance)
Investice  |  17.08.2018 17:43:39

Trh se valuačně uklidnil, potřebuje ale další ziskový boom

Prázdniny se blíží své konečné fázi vyvolávající u nemalé části populace stále větší napětí. Investoři jsou na tom na rozdíl od školáků povětšinou lépe. Blížící se září alespoň prozatím nějakou nepříjemnou událost globálnějšího významu neindikuje. Kam se ale trhy vlastně během posledních týdnů a měsíců dostaly? Ve velké zkratce by se dalo říci, že se minimálně v USA valuačně zklidnily. Tato zkratka v sobě ovšem jako obvykle skrývá jedno velké ale.

Z následujícího obrázku vidíme, že akciový trh v USA se v posledních týdnech a měsících valuačně skutečně znatelně zklidnil. Zatímco na počátku letošního roku přesahovalo PE indexu SPX hodnotu 18, nyní se pohybuje kolem hladiny 16,5. Dvaceti pětiletý průměr je přitom na hodnotě 16,1. Tento „standard“ je znatelně tažen nahoru internetovou bublinou, ale i tak si dovolím tvrdit, že nějaký mohutný valuační exces na trhu nevidíme.

Z tabulky připojené ke grafu vidíme, že Shillerovo CAPE je nyní na hodnotě 32, zatímco dlouhodobý průměr na 26,7. Toto měřítko je už hodně dlouho jedním z hlavních argumentů medvědů, ale zatím se potvrzují spíše jeho nevýhody, než predikční výhody. Na dlouhodobém průměru se nyní cca nachází i poměr ceny akcií k jejich účetní hodnotě (PBV), ceny akcií k toku hotovosti jsou mírně našponovány (P/CF), dividendový výnos je na dlouhodobém standardu.

Klíčový dodatek k uvedenému zní následovně: K onomu uklidnění valuací nepřispěl pokles cen akcií (index je nyní zhruba tam, kde v lednu), ale růst očekávaných zisků. Jinak řečeno, u PE nekleslo P, ale zvýšilo se E. Skeptik by tak mohl tvrdit, že předchozí valuační našponovanost se jen skryla do našponovaných očekávaných zisků. Nicméně proti přílišné skepsi stojí výsledky z prvního i druhého čtvrtletí a stále dost dobře si vedoucí americká ekonomika. Jak jsem poukazoval ve středu, hlavním tahounem dalšího růstu zisků by podle konsenzu měla být energetika, ale velmi slušný růst se čeká i u financí, materiálů, technologií a telekomunikací.

Marže obchodovaných firem jsou nyní z historického hlediska hodně vysoko (a není to zdaleka jen díky daňovým změnám). Na klidu by tak investorům přidalo, pokud by další růst zisků měl být tažen zejména růstem tržeb, protože marže nelze zvyšovat donekonečna (a to ani u firem hřejících se na značně monopolem zavánějící pozici na trhu). Druhý obrázek ukazuje tahouny růstu zisků na akcii EPS v minulých čtvrtletích. Růst tržeb ve Q2 2018 pomohl k celkovým 27 % téměř 10 procentními body:

Pro rok 2018 se nyní u indexu SPX čekají zisky na akcii ve výši 162 dolarů, pro rok příští 178 dolarů. Což implikuje cca 10 % růst. Z výše uvedeného grafu se zatím zdá, že bychom mohli vstoupit do druhého pokrizového ziskového boomu, bez toho, abychom předtím prošli recesí. Právě tento vývoj a očekávání „uklidnily“ valuace, vyloučit jej při tom, jakou odolnost americká ekonomika stále vykazuje, určitě nejde. Ale vytesán do kamene samozřejmě není. Divoké karty jsou celkem jasné: Ceny ropy a energetika, Fed a jeho snahy o hladké přistání, válčící černé labutě v Bílém domě (a jiných domech), rozjitřená situace na některých rozvíjejících se trzích, eurozóna předstírající fungující měnovou unii. A ač se to asi nezdá, stále Čína.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688