TNBiz (TN.cz)
Podnikání  |  12.08.2018 23:56:36

Sucho vyhnalo výše také ceny sena.

Až dva tisíce korun za balík sena, který loni stál pět set. Taková je aktuální cena krmiva. Kvůli extrémnímu suchu se skot a koně nemají na čem pást, zvýšená poptávka po seně tak vyhnala ceny na historické maximum. Jenže sklady prodejců jsou už prázdné. Chovatelé se tak obávají, že jim nezbude nic jiného, než poslat zvířata na jatka.

Tam, kde loni sklidili 300 balíků, jsou letos na polovině. Louky se proměnily v pouště a na cenách sena je to znát. Tak drahé prý ještě nebylo. Balík o průměru 150 centimetrů a váze kolem 300 kilogramů stál loni 500 až 600 korun. Letos byste ho koupili za dvojnásobek.

 

A ještě byste mohli mluvit o štěstí. Někde už totiž ceny atakují hranici dvou tisíc za balík. A v zimě prý bude ještě hůř. "Kdo si nesežene seno teď, tak už v zimě asi skoro vůbec nesežene, protože budou vyprodaný," uvedla majitelka stáje Družec Karolína Pospíšilová.

 

Jenže sehnat ho je problém už teď. "Ti, co ho mají, neprodávají. Bída je po celé republice," potvrdila ředitelka Agrární komory Středočeského kraje Petra Novotná.

 

Třeba farma v Malšovicích na Ústecku má ročně 2000 balíků sena navíc. Letos by jich sama tisíc potřebovala koupit. Krávy není čím krmit. "Budeme se snažit dobytek prodávat, ale problém je v tom, že krávy jsou březí a na jatka nemůžou," sdělil jednatel malšovické farmy Jiří Opat.

 

 

 

Jednou z nejpostiženějších oblastí jsou střední Čechy. Přitom právě kolem Prahy je nejvíc jezdeckých klubů a majitelů stájí. Řada jich teď budou zdražovat ustájení. "Prostě musí sáhnout hlouběji do kapsy, jestli chtějí, aby jejich koně jedli," prohlásila vedoucí jezdeckého klubu Odolena Voda Jarmila Beranová.

 

Štěstí mají ti, kteří si nasmlouvali dodávky na dlouho dopředu za pevnou cenu. I když ta je také vyšší než loni. "Pro letošní rok jsme vysoutěžili jeden balík cena za 919 korun včetně DPH," říká mluvčí městské policie Praha Irena Seifertová.

 

Kdo ještě nějaké seno má, pečlivě si ho hlídá. Mnohem víc než dřív se totiž začalo krást. "Balíky se nám ztrácejí, snažíme se to eliminovat tím, že ho okamžitě odvážíme," stěžuje si Opat.
Za loňské sucho se přihlásily o kompenzace tři tisíce zemědělců, od státu požadují přes miliardu korun. Letošní čísla ale budou asi vyšší.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

11.03.2019Ceny potravin vyhnaly inflaci výše, než se čekalo (Analýzy makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
17.06.2016Strach z Brexitu vyhnal kurz koruny výše Investiční bankovnictví (Komerční banka)
16.02.2015Spotřebitelská důvěra v USA vyhnala cenu zlata výše Colosseum a.s. (Colosseum a.s.)




?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688