Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  11.08.2018 09:04:10

Víkendář: Láska se v Číně stává problémem i výnosným byznysem

Čínská vláda dlouhé roky uplatňovala politiku jednoho dítěte a rodiče obvykle silně preferovali syny namísto dcer. Nyní v zemi žije 200 milionů svobodných lidí a na každých 114 mužů připadá jen 100 žen. Podle německého Spiegelu přitom v Číně nikdo nechce být tím, kdo nebude mít žádné potomky. Ti, kteří si nenajdou partnera, pak utrpí „rychlou společenskou smrt“.

„Láska se v Číně stává problematickou záležitostí. Ekonomický boom lidi vzájemně oddaluje, vytrhává z jejich vesnic a malých měst. Po celá staletí děti v Číně vyrůstaly s rodiči s tím, že každá generace měla stejnou společensko-ekonomickou pozici... Kombinace svobody volby a sociálního tlaku se nyní stává pro mnohé nezvladatelná a tisíce lidí se živí tím, že zprostředkovávají flirty, svatby, poskytují různé druhy poradenství v těchto oblastech a slibují, že lidem zajistí štěstí,“ píše Spiegel.

Online platforma Baihe, kterou využívají vdavekchtiví lidé, má více než 300 milionů uživatelů a 3 000 zaměstnanců. Psychologové této společnosti létají po celé zemi a snaží se radit lidem bez partnera, kteří prožívají krizi, doručují květiny či pracují jako soukromí detektivové pro ty, kdo se domnívají, že je jejich protějšek podvádí. Umí také analyzovat solvenci potenciálních partnerů či vyjednat hypotéku. Celý tento byznys má v Číně hodnotu několika stovek milionů dolarů ročně. Ale i přesto mají miliony lidí stále problém najít si partnera.

Spiegel připomíná, že Mao Ce-tung podporoval porodnost, ale na konci sedmdesátých let přišel obrat vládní politiky s tím, že dalšího rozmachu Číny lze dosáhnout pouze s menším počtem narozených dětí. Ženy byly nuceny ke sterilizaci a k potratu v případě, že čekaly dceru. Jenže čínští stratégové nakonec vytvořili společnost, kde je příliš mnoho mužů, která bude příliš rychle stárnout a nebude schopná uspokojit poptávku na trhu práce.

Muži dnes navíc při hledání partnerky nečelí jen velkému počtu konkurentů, ale i stále větší vybíravosti potenciálních partnerek. Nepřekonatelným problémem může být třeba už to, když pocházejí z chudších částí země nebo nemají potřebnou pozici ve společnosti. Právě na ni kladou vzdělané Číňanky velký důraz. Ve společnosti, kde se všichni předhání v tom, čeho dosáhli, nechce totiž nikdo udělat krok zpátky. Situace je tak složitá zejména pro muže, kteří přicházejí do měst za prací. Ti čelí třem obrovským překážkám: Nedostatku peněz, času a společenských vazeb.

Pozice, jaké se daný člověk v čínské společnosti těší, je podle Spiegelu primárně dána vládou. Všichni se totiž musí řídit systémem registrací, který všechny rozděluje do dvou kategorií: Na ty, kteří pocházejí z venkova, a na ty, kdo jsou z měst. Tyto dvě kategorie pak ovlivňují širokou škálu věcí včetně přístupu ke vzdělání, zdravotní péči a v neposlední řadě i k ženám žijícím ve městech. Čínská vláda si je přitom již dlouho vědoma problému, který představují zástupy mužů migrujících do měst. Strana tak nyní podporuje porodnost, sama zakládá internetové stránky zaměřené na hledání vhodných partnerů a pořádá jejich setkání. Dochází dokonce k tomu, že vedení velkých státních společností organizuje schůzky mezi zaměstnanci, kteří hledají partnera. A to i v případech, kdy je o to nikdo nežádá.

Zdroj: Der Spiegel


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688