Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  10.08.2018 23:24:24

10. srpna: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Americké akciové trhy v pátek oslabily a odevzdaly potenciální týdenní zisky. Prohlubující se hospodářská krize v Turecku měla negativní dopad na akcie bankovních společností a vyvolala obavy, že by se problémy mohly rozšířit i do dalších ekonomik.

Index Dow, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, ztratil 0,77 % na 25 313,14 bodu (před týdnem 25 461,77 bodu; ztráta 0,58 %), širší index S&P 500 klesl o 0,71 % na 2 833,28 bodu (před týdnem 2 840,31 bodu; ztráta 0,25 %) a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 0,67 % na 7 839,11 bodu (před týdnem 7 812,02 bodu; zisk 0,35 %). Index volatility VIX stoupl o 16,77 % na 13,16 bodu (před týdnem 11,64 bodu) a výnos 10letých vládních dluhopisů klesl o pět bazických bodů na 2,87 % (před týdnem 2,95 %). Kryptoměny pokračovaly v oslabování, ty nejsledovanější odepsaly v dolarovém vyjádření 3-6 %.

JAK ČÍST AMERICKOU VÝNOSOVOU KŘIVKU?

Turecká lira se v pátek propadla na rekordní minimum kvůli zhoršujícím se vztahům mezi Ankarou a Washingtonem a obavám ohledně turecké měnové politiky. Odpoledne se pokles liry prohloubil v důsledku prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že se rozhodl zdvojnásobit cla na dovoz turecké oceli a hliníku.

Investoři kvůli vývoji kolem Turecka přesunovali finanční prostředky do méně rizikových aktiv, například do dluhopisů americké vlády. Analytička Antje Präfckeová z Commerzbank upozornila, že návrat averze vůči riziku podporuje měny považované za bezpečné útočiště v období nejistoty, jako jsou americký dolar a švýcarský frank.

Euro v pátek vůči americkému dolaru sestoupilo na nejslabší úroveň za více než rok. Dolů je tlačí obavy z negativního vlivu propadu turecké liry na evropský bankovní sektor. Jednotná evropská měna během dne klesla až na 1,1393 USD, nejníže od loňského července, napsala agentura Reuters.

List Financial Times uvedl, že Evropskou centrální banku v souvislosti s propadem turecké liry znepokojuje silné napojení některých velkých evropských bank na Turecko. ECB má podle listu obavy, že turečtí dlužníci v důsledku slabé liry nebudou schopni splácet dluhy v cizích měnách.

Turecká lira se vůči dolaru propadla o více než 18 % a dostala se na nové rekordní minimum. Důvodem jsou obavy z vlivu prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana na měnovou politiku a zhoršující se vztahy Ankary se Spojenými státy.

CO SI MYSLÍ JAMIE DIMON O AMERICKÝCH AKCIÍCH A DLUHOPISECH?

Ceny ropy v pátek rostly. Náladu investorů ovlivňují obavy z poklesu dodávek na trh kvůli americkým sankcím vůči Íránu. Ty překonaly i nervozitu z globální obchodní války, která by mohla zpomalit ekonomický růst a snížit poptávku po ropě. I tak si ale americká WTI připsala šestý týden poklesu v řadě.

Stupňující se obchodní spory vrhají stín na další ekonomický růst a posilují dolar, tedy měnu, ve které se s ropou obchoduje. To také zdražuje ropu pro zákazníky, kteří platí jinou měnou, což obvykle snižuje zájem neamerických investorů o ropu.

Obchodníci se však nyní zaměřují na sankce vůči Íránu, které se od listopadu dotknou také vývozu ropy a zřejmě sníží globální dodávky. Přestože EU, Čína a Indie jsou proti sankcím, mnozí očekávají, že nakonec ustoupí tlaku USA.

Analytici očekávají, že vývoz ropy z Íránu se sníží o 500 000 až 1,3 milionu barelů denně. Snížení bude záviset na tom, zda kupci íránské ropy dostanou výjimky, které umožní alespoň částečný dovoz.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) v pátek také varovala, že ropný trh by mohl koncem tohoto roku zažít větší turbulenci.

Investoři nadále pozorně sledují obchodní spor mezi Washingtonem a Pekingem. Obě země zatím rozhodly o vzájemném uvalení cel ve výši 25 % na zboží, jehož roční hodnota dovozu dosahuje 50 miliard USD. Ropy se zatím cla nedotýkají, pouze rafinovaných produktů a zkapalněného zemního plynu, analytici se však domnívají, že dovoz americké ropy do Číny prudce klesne, napsala agentura Reuters.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ PÁTEČNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688