kryptomonitor.cz (Kryptomonitor)
Komodity  |  10.08.2018 16:39:59

Švýcarské „Silicon Valley“, estonské digitální občanství a česká krypto-prvenství

První kavárna na světě, kde se platí pouze kryptoměnami, druhý nejrozšířenější bitcoinový automat na světě, první hardwarová peněženka či první “mining pool“, který se používá dodnes; to vše pochází z České republiky. Jsme tedy zemí, do které diskuze o kryptoměnách či digitální identitě právem patří. Ale také o celé oblasti blockchain, která rozvoj kryptoměn umožnila a slibuje převrátit naruby mnohé části průmyslu i státní správy.  

Blockchain bez mýtů a prakticky

Co je a co není blockchain, kde jeho použití dává smysl a na co se připravit v podnicích nebo v oblasti digitalizace státní správy, jsou jedny z nosných témat letošního ročníku Future Port Prague (FPP), který otevře své brány v Pražské tržnici v Holešovicích 6. a 7. září 2018.

„Cílem je upozornit účastníky na blockchain jako na rychle se rozvíjející oblast s možným obrovským praktickým potenciálem, nejen pro téma kryptoměn. Diskutovat se bude např. způsob využití blockchainu ve sférách jako fintech, doprava, logistika či zmíněná digitalizace státu,“ říká Martin Holečko, ředitel festivalu a spoluzakladatel skupiny Etnetera Group.

Své zkušenosti na FPP přinesou největší evropští odborníci v oboru, mezi které patří Dolfi Müller, starosta švýcarského města Zug, které v loňském roce jako první město na světě začalo přijímat platby v měně bitcoin za služby místních úřadů, nebo Martin Ruubel, místopředseda European Cybersecurity Organization, který se podílel na přerodu Estonska v jednu z nevíce digitalizovaných zemí na světě.

Prvenství České republiky

V debatě o blockchainu nelze pominout i jeho zatím nejrozšířenější použití – kryptoměny. V této oblasti hraje Česká republika překvapivě aktivní roli. V ČR vznikla například první tzv. hardwarová peněženka, ve které lze kryptoměny uchovávat, stejně jako první dodnes funkční „mining pool“, systém umožňující lidem těžícím kryptoměny sdílet výpočetní výkon.  V Praze také funguje Paralelní Polis – první kavárna na světě, ve které šlo platit pouze kryptoměnami. A v neposlední řadě se v České republice vyrábí General Bytes bitcoinové bankomaty a platební terminály rozšířené po celém světě.

Konzervativní Švýcarsko a krypto?

Bitcoin a další kryptoměny se díky prudkému růstu a stejně prudkému pádu dostaly za poslední rok do popředí zájmu médií. Vyvolávají silně kontroverzní reakce – od toho, že změní svět k lepšímu, po varování před největší finanční bublinou historie. FPP se proto zaměří na to, k čemu a jak se dají kryptoměny a kryptotechnologie obecně prakticky využít. Velmi očekávaným příspěvkem tak bude přednáška Dolfiho Müllera, který z pozice starosty švýcarského města Zug ze stejnojmenného kantonu už řadu let podporuje projekt CryptoValley, globální hub pro krypto-technologie modelovaný podle úspěchu Silicon Valley. Zug v loňském roce jako první město na světě umožnilo svým téměř 30.000 občanům platit bitcoiny za služby místních úřadů až do výše 200 švýcarských franků (asi 4874 korun).

 „Nemůžeme se bránit něčemu, co přichází a je všude kolem nás. Museli jsme to vyzkoušet a jít do toho s otevřenou myslí,“ říká Dolfi Müller. Městská rada pod jeho vedením rozhodla o spuštění projektu právě proto, aby šla příkladem v regionu, kde se řada firem zabývá poskytováním služeb souvisejících s kybernetickou měnou. Obyvatelé zde dokonce mohou získat i digitální identitu založenou na blockchainové technologii. O průkopnické aktivitě Švýcarska v této oblasti svědčí i fakt, že se tamní komoditní fond Tiberius Group chystá uvést na trh TiberiusCoin, první digitální měnu krytou nejen drahými, ale také průmyslovými kovy, jako je hliník a měď, po kterých je s rozvojem technologií velké poptávka.

Estonsko, nejvyspělejší digitální společnost světa a jeho digitální e-občanství

Digitální identita (e-občanství) s technologií blockchain souvisí velmi úzce. Tak jako Švýcarskokryptoměnách, u e-občanství vede Estonsko, které blockchain zavedlo v rámci digitalizace do ostrého provozu už v roce 2012. Zde totiž mohou občané i cizí státní příslušníci, kteří mají bydliště v Estonsku, získat digitální přístup k řadě státních služeb. Základem je národní průkaz totožnosti, který byl zaveden v roce 2000, a který obsahuje mikročip umožňující každému, kdo má počítač, snadný přístup k různým státním i soukromým službám, počínaje lékařskými předpisy on-line a konče ověřením totožnosti formou právně závazného digitálního podpisu.

Na FPP k tomuto tématu vystoupí místopředseda European Cybersecurity Organization Martin Ruubel, který se podílel na digitalizaci vládních institucí v Estonsku a nyní pracuje na jednotném evropském přístupu k bezpečnostním otázkám v kyberprostoru.

Blockchainové exponáty a workshopy

V průběhu Future Port Prague proběhne také široká paleta odborných workshopů na témata z oblasti exponenciálních technologií a metod řízení a rozvoje firem, bez kterých se v době exponenciální neobejdeme. Několik se jich zaměří na téma blockchain, další se budou věnovat tvorbě chatbotů, další možnostem využití nanovlákna nebo životnímu cyklu investic do exponenciálních technologií.

V rámci Future Port Festivalu bude možné se seznámit třeba s bitcoinovým bankomatem či již zmíněnou hardwarovou peněženkou.

Zakoupit lístky na festival můžete zakoupit zde.

The post Švýcarské „Silicon Valley“, estonské digitální občanství a česká krypto-prvenství appeared first on Kryptomonitor.

Kryptomonitor

Kryptomonitor je informační web o kryptoměnách, který cílí nejen na investory a obchodníky s kryptoměnami, ale také zájemce z řad široké veřejnosti, kteří chtějí sledovat nejnovější vývoj v této oblasti.

Publikuje jak vlastní články, analýzy a rozhovory, tak i krátké denní zprávy, které přinášejí stručné aktuální informace o všem, co hýbe světem kryptoměn.

Více na: www.kryptomonitor.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Út   8:23  Geopolitika opět v centru pozornosti ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   6:52  Může v současné situaci ropa dosáhnout 130 USD za barel? Kryštof Míšek (Argos Capital)
Po 17:26  Cena hliníku poskočila o 4 % na nové sankce X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688