Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.08.2018 08:34:38

Japonská ekonomika ve čtvrtletí stoupla o 1,9 procenta

Po oslabení v prvním čtvrtletí japonská ekonomika zaznamenala ve druhém kvartálu vyšší než očekávaný vzestup. Pomohly jí především výdaje spotřebitelské i podnikatelské sféry. Další vývoj vývozu i investic však ohrožuje napětí ve světovém obchodě. V anualizovaném přepočtu se hrubý domácí produkt (HDP) země podle vládních údajů ve druhém kvartále zvýšil o 1,9 procenta po poklesu o 0,9 procenta v předchozím kvartálu, kdy japonská ekonomika ukončila dvouleté období nepřetržitého růstu, napsala agentura Reuters.

Analytici předpovídali, že HDP se ve čtvrtletí zvýší o 1,4 procenta. V porovnání s předchozím kvartálem, kdy byl zaznamenán pokles o 0,2 procenta, ekonomika stoupla o 0,5 procenta procenta a překonala tak očekávaných 0,2 procenta.

Spotřebitelské výdaje, které se na ekonomice podílejí asi 60 procenty, přispěly k růstu HDP nejvíce. Stouply o 0,7 procenta díky poptávce po osobních automobilech a domácích přístrojích. Odborníci přitom předpovídali, že se tyto výdaje ve druhém čtvrtletí zvýší o 0,2 procenta po poklesu o 0,2 procenta v prvních třech měsících roku.

Oživení spotřebitelských výdajů je sice vítaným faktorem pro japonskou centrální banku, pravděpodobně ale nebude stačit k tomu, aby změnila svůj postoj k úrokovým sazbám, které chce dlouhodobě držet na nízké úrovni, protože země se dlouho potýkala s deflací a inflace je stále slabá.

Kapitálové výdaje se zvýšily o 1,3 procenta, což byl nejvyšší vzestup od posledního čtvrtletí 2016. Analytici čekali růst o 0,6 procenta.

I když analytici předpokládají, že japonská ekonomika si růst udrží, někteří podotýkají, že globální obchodní spory budou mít negativní dopad na vývoz a zpracovatelský sektor, které jsou hlavní silou této třetí největší světové ekonomiky.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688