Patria (Patria Finance)
Investice  |  09.08.2018 06:04:21

Milník v pasivním investování: Fidelity jde na nulu. Kdo se přidá?

Od té doby, co Vanguard přišel v roce 1975 s prvním retailovým investičním fondem, který kopíroval indexy akciových trhů, přiškrtily tyto „pasivní“ fondy marže a zisky celého odvětví správy aktiv. Prvního srpna došel tento trend do finiše. Fidelity, bostonská firma na aktivní investování, čtvrtá největší ve svém oboru, spustila dva nové fondy s nulovými náklady a bez povinnosti minimálního vkladu. Nulový poměr nákladů (neboli čisté náklady pro investora) brzy otřese celým odvětvím, které už tak procházelo značnou strukturální proměnou.

U konkurence Fidelity to hned začalo vřít. Akcie BlackRock, světově největšího správce aktiv a největšího poskytovatele pasivních ETF, zavřely ten den o 4,7 % nižší. Podobně akcie Invesca, čtvrtého největšího poskytovatele ETF, klesly o 4,2 % a akcie State Street, který má kromě správy aktiv mnoho dalších podnikatelských aktivit, klesly o 1,2 %.

Konkurence už tak dotlačila poplatky z fondů a ETF sledujících indexy na velmi nízké ceny. Poplatky za fondy u firem Vanguard a Charles Schwab, které se nejvíce podobají těm novým od Fidelity, jsou jen 0,14 %, respektive 0,09 %. ETF stojí ještě méně, a to 0,04 %, respektive 0,03 %.

Pokud Fidelity nevybírá z nových fondů žádné poplatky, bude muset mít jiný způsob, jak si vydělat, jako např. půjčováním akcií investorům na short. Také může tyto neziskové fondy zavádět v naději, že tak přiláká více investorů, kteří nakonec přejdou na jejich další produkty. A aby byla firma ještě atraktivnější, snížila poplatky svých současných akciových a dluhopisových fondů o asi třetinu, což ušetří investorům 47 mil. ročně, a zrušila minimální investice. Určitě doufá, že bude schopná prodat zákazníkům lukrativnější produkty, jako třeba finanční poradenství.

To, že první firmou, která šla až na nulu, byla Fidelity, je celkem překvapivé. Její reputace byla založena na její dovednosti vybírat akcie. Tento krok tedy dokazuje, jak moc aktivní správa akcií trpí. V průměru 87 % aktivně spravovaných amerických akciových fondů nedosáhlo za posledních deset let na jejich benchmarkové indexy. Průměrné poplatky za aktivní správu byly 0,57 %.

Správci činných aktiv se snaží reagovat na tlak pasivních fondů konsolidací. Příkladem může být fúze mezi Janus, americkým fondem, a Henderson, anglo-australskou firmou, anebo v Británii mezi Aberdeen Investments a Standard Life. Ale o přesunu k pasivní správě, která podle některých odhadů tvoří až polovinu všech aktiv ve správě amerických akciových fondů, nemůže být ještě řeč. Krok Fidelity pravděpodobně vyvolá další konsolidaci mezi poskytovateli pasivních fondů, přestože už tak je zde spoustu gigantů. Nakonec mít slušný zisk z činností, jako je půjčování akcií na short, znamená podnikat ve velkém.

V posledních letech Fidelity přicházela o příjmy ve prospěch svých rivalů, kteří k přesunu na pasivní investování a ke škrcení nákladů přistoupili již dříve. Už se ale začíná přeorientovávat. V červnu teklo čistých 5,6 miliard dolarů do pasivních fondů a z aktivních strategií odtékalo 2,6 miliard dolarů. Nový trend fondů s nulovými náklady zajisté tento trend ještě urychlí.

Cenové války ve správě aktiv už byly nemilosrdné. Půjde někdo ke zdi? Přinejmenším je těžké si představit, že rivalové Fidelity mohou snižování nebo dokonce odstraňování svých poplatků odolat. Jak dokazují běžné účty, jakmile se začne něco dávat zadarmo, je velmi těžké za to zase začít vybírat.

Zdroj: The Economist

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688