Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.08.2018 17:58:34

Summary: Mylan výrazně ořezal svůj výhled, E.ON nepřekvapil

USA:

Mylan (Investiční tipy)


Americký výrobce generických léčiv doplatil na výrobní nedostatky ve svém závodu v americkém Morgantown. Jednorázový efekt sanací stáhl tržby meziročně o 5 %, zatímco trh očekával alespoň stagnaci. Evropa a zbytek světa se snažily seč mohly, ale čistý zisk na akcii stejně podstřelil konsensus o 15 centů a skončil na 1,07 USD. Spolu s opožděným spuštěním produktů gAdvair (astma) a gRestasis (suché oči) musel management přistoupit k dosti výraznému okřesání výhledu. Střední hodnota tržeb pro rok 2018 je nyní 11,75 mld. USD (předtím 12,5 mld. USD) a pro čistý zisk na akcii platí hodnota 4,58 USD (doteď 5,4 USD). Konsensus byl v obou případech postaven o dost výše (tržby 12,15 mld. USD a zisk 5,25 USD). Management si nicméně uvědomuje vážnost situace a ohlásil zřízení komise, která má prozkoumat možnosti odemknutí hodnoty společnosti.

Akcie na oznámení odpovídají až překvapivě dobře a po špatném startu nyní ztrácejí jen 3 %.

Albemarle

Jeden z lídrů v globální produkci lithia dal svými výsledky a výhledem opět za pravdu lithiovým býkům. Nebudeme čísla rozebírat do podrobnosti, podíváme se jen na ty nejdůležitější body.

Tržby nabraly 16 % yoy na 850 mil. USD a překonaly konsensus o nějakých 50 mil. USD. Táhlo především lithium, nicméně ani ostatní divize si nevedly špatně a poskytly podporu. EBITDA marže v segmentu lithium meziročně sice klesla na 44,6 % (-260 bps), avšak mezikvartálně došlo již k druhému zlepšení v řadě. Co do samotné EBITDA, konsensus byl překonán ve všech divizích. Čistý zisk na akcii poskočil o 20 % yoy na 1,36 USD (predikce 1,28 USD).

Svůj pohled na trh s lithiem nám management prozradí až na konferenčním hovoru. Prozatím nám musí stačit zlepšený výhled pro rok 2018. EBITDA segmentu lithia by nyní měla růst o 21 až 25 % proti roku 2017 (doteď „těsně nad 20 %“) a druhá polovina roku 2018 by měla být stejná jako první polovina (implikujíc 22% růst v FY18). Hnacím motorem by přitom měly být nejen větší objemy produkce, ale také příznivější výkupní ceny.

Celokorporátní výhled byl také upraven směrem vzhůru a střední hodnoty se momentálně nacházejí nad konsensem víceméně ve všech ohledech (tržby 3,4 v 3,3 mld. USD; EBITDA v linii s konsensem; EPS 5,40 USD v 5,27 USD).

Konferenční hovor s analytiky následně poskytl akciím další vzpruhu. Strach ohledně slabší spotové ceny lithia v Číně management rozptýlil tím, že pro dlouhodobé kontrakty je čínský spot nepodstatný. Po dalších 12 měsíců navíc vidí lithium jako beznadějně vyprodané, převisu nabídky se tedy nebojí. Srdíčka analytiků jistě zahřály i komentáře týkající se konkrétně Albemarle. Provozní marži v lithiové divizi dokáže společnost udržet nad 40 % v tomto i příštím roce. Růst tržeb pak již nebudou hnát ceny, nýbrž objem produkce, což je v kombinaci se stabilními maržemi dvojnásob uklidňující.

Po velice dobrém odpalu se nyní akcie trochu uklidňují a rostou o 6 %.

CVS Health

Nový kvartál, stejná písnička. I tak by se daly shrnout výsledky amerického poskytovatele lékárenských služeb, jenž jen lehounce překonal tržní konsensus. Celkové tržby se vyškrábaly nahoru o 2 % yoy na 46,7 mld. USD a kosmeticky předběhly predikce. Utažení opasků v provozních nákladech přispělo k růstu provozního zisku, čímž se v tomto kvartálu dostáváme na 2,4 mld. USD (+5 % yoy a 2 % nad konsensem). Čistý zisk na akcii se v důsledku daňových úspor a jednorázových položek vyšvihl vzhůru o 26 % yoy na 1,69 USD (konsensus 1,6 USD).

Tržby táhla stejně jako v předešlých výsledcích menší divize lékárenského prodeje léčiv. Rostoucí účty za léky se podepsaly na růstu same-store-sales (prodeje z lékáren otevřených déle než 1 rok) o 6 % yoy, za což můžou děkovat vyšším objemům prodaných léčiv. Lékárenské služby (větší divize) si taktéž drží pořád stejné tempo a přihazují 3 %. Tuto divizi přibržďují stagnující ceny léčiv, jak se na trh tlačí nová levnější generická konkurence.

Výhled na tento rok nedostál žádných úprav a akvizice Aetna (pojišťovna) dle všeho probíhá dle plánu.

Neutrální výsledky pomáhají akcií dosáhnout 5% růstu.

EVROPA:

E.ON (Investiční tipy)


Tuto společnost asi není třeba více představovat, pojďme tedy přímo k věci. Co do provozního zisku E.ON za první pololetí roku naplnil konsensus trhu. Ukazatel EBIT si polepšil o hezkých 10 % yoy na 1,9 mld. EUR především zásluhou divizí Customer Solutions (energetická řešení) a obnovitelných zdrojů, ale také úsporných opatření. První jmenovaná si polepšila o 8 % yoy na 480 mil. EUR díky zavedení vyšších tarifů v Německu. Obnovitelné zdroje se zase těšily z vyšší instalované kapacity, načež si připisují téměř 15 % yoy (+30 mil. EUR). Spolu s úsporami na financování se proto podařilo vytáhnout čistý zisk o 19 % yoy na 1 mil. EUR.

S tím jak se E.ON připravuje na převzetí Innogy pod svá křídla, usilovně uklízí svoji rozvahu a zbavuje se dluhu. Odprodej podílu v Uniper přineslo do pokladny další hotovost, z které se umořila i část dluhu. Objem čistého dluhu je nyní 15,8 mld. EUR (-3,4 mld. EUR yoy), což je nejnižší stav za poslední dekádu.

Výhled na tento rok zůstává nedotčen a drží se predikcí: EBIT 2,8 – 3,0 mld. EUR a čistý zisk 1,3 – 1,5 mld. EUR.

Akcie reagují na neutrální výsledky poklesem o 3 %.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688