Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  08.08.2018 15:50:11

MONETA Money Bank (Koupit, 12m cíl = 93 CZK) - Management zvýšil celoroční výhledy a navrhl dividendu 5 CZK na akcii (Komentář k výsledkům)

Zveřejněné hospodářské výsledky za Q2 18 naplnily tržní očekávání, na úrovni čistého zisku byly nepatrně lepší. Za pozitivum lze rozhodně označit nárůst čisté úrokové marže. Management na základě výsledků zvýšil svoje celoročnícíle. Zároveň navrhl minimální výši dividendy vyplácené z letošního zisku na úrovni 5 CZK na akcii.

Fakta a události: (1) Ve druhém kvartále letošního roku Moneta zaznamenala opětovně vysoký meziroční růst poskytnutých úvěrů v retailovém i korporátním segmentu, a to o 16,7 % na 67,5 mld. CZK, respektive o 8,5 % na 64,7 mld. CZK (očištěno o opravné položky). Největší překvapení pro nás byl strmý nárůst hypoték (+41,1 %). Investice do digitalizace přinášejí stále vyšší a vyšší objem poskytnutých úvěrů on-line v obou segmentech a roste počet transakcí uskutečněných prostřednictvím aplikace Smart Banka. (2) Čistý úrokový výnos se snížil o 2,3 % na 1,8 mld. CZK. Čistá úroková marže však zastavila pokles a vykázala růst na 3,9 % z 3,8 % ve Q1 18 (4,7 % ve Q2 17). Věříme tak, že i v kontextu zpřísňování měnové politiky již dosáhla svého minima. (3) Čistý výnos z poplatků a provizí dle očekávání meziročně stagnoval, když dosáhl 460 mil. CZK. Klesající poplatky z vedení účtů byly kompenzovány poplatky v oblasti správy aktiv či pojištění, penále a poplatky z dřívějšího ukončení úvěrů. (4) Provozní náklady meziročně klesly o 2,7 %, zatímco jsme očekávali jejich růst. Bance se podařilo snížit personální a administrativní náklady, což více než kompenzovalo nárůst odpisů dlouhodobého majetku. Poměr nákladů k výnosům dosáhl 46,8 % oproti 41,4 % ve Q2 17. (5) Moneta pokračovala v monetizaci NPL portfolia, když za druhý kvartál utržila dalších 173 mil. CZK. Za první půlrok tak jde o 648 mil. CZK, její plán pro letošní rok je celkově až 750 mil. CZK. To má pozitivní vliv na náklady na riziko. Poměr úvěrů v selhání oproti celkovému portfoliu klesl na 3,3 % vs. 5,0 % ve Q2 17. Čistý zisk dosáhl za Q2 18 výše 948 mil. CZK.

Výhled společnosti: Management na základě výsledků za druhé čtvrtletí snížil svůj výhled pro náklady na riziko o 15 bb na rozmezí 20 až 30 bb. Zároveň zvýšil svůj odhad pro celkový provozní výnos na ?9,7 mld. CZK (původně ?9,5 mld. CZK), čistý zisk na ?3,7 mld. CZK (3,5 mld. CZK) a ROTE na ?16 % (?14 %).Čistý úrokový výnos ve Q3 a Q4 čeká na úrovni 1,805 mld. CZK, respektive 1,830 mld. CZK, což celkově znamená nárůst za celý letošní rok o více jak 100 mil. CZK oproti původním předpokladům.

Dividendová politika a M&A: Management navrhl dividendu z letošního zisku ve výši 5 CZK na akcii. CEO Tomáš Spurný na tiskové konferenci uvedl, že vidí prostor i pro vyšší dividendu.Taková výplata by odpovídala aktuální dividendové politice, která počítá s minimálním výplatním poměrem ve výši 70 %. Dále zmínil, že Moneta hledá příležitosti k akvizicím, a to zejména v České republice, zatím ale o žádné konkrétní management nerozhodl.

Potenciální dopad na cílovou cenu a doporučení: Zvýšený výhled managementu pro letošní čistý zisk se nachází nad naším odhadem z březnové analýzy, a to zejména z titulu vyšší monetizace NPL. Cíle managementu za současné situace považujeme za realistické a splnitelné. Výše navrhnuté dividendy vesměs odpovídá našemu původnímu odhadu ve výši 4,9 CZK na akcii. Výsledky společně se zlepšeným výhledem a návrhem dividendy hodnotíme příznivě a měly by vytvářet podporu pro růst ceny akcií. Jejich aktuální tržní cenu vidíme jako podhodnocenou, a proto nadále držíme naše nákupní doporučení s cílovou cenou 93 CZK v platnosti.

Rizika: Rychlejší a razantnější zpevňování české koruny může způsobit, že ČNB nebude výrazně zvyšovat úrokové sazby, což by mělo negativní efekt na úrokové marže. Objem obchodů se daří navyšovat, což je nyní jeden z hlavních pilířů strategie společnosti. Výrazné zpomalení dynamiky růstu by se zřejmě projevilo na opětovném poklesu čistého úrokového výnosu.

Očekávané události: Výsledky hospodaření za Q3 18 zveřejní Moneta 7. listopadu 2018.
Autor: Miroslav Frayer

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688