Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  08.08.2018 09:09:38

Moneta Money Bank i Stock Spirits zveřejnily potěšující hospodářské výsledky (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Management Monety vylepšil výhled a navrhuje dividendu ve výši 5 CZK na akcii.

Likérka Stock Spirits zveřejnila příznivé hospodářské výsledky a navrhuje dividendu 2,5 €centů.

ČEZ podal žalobu na bulharský antimonopolní úřad kvůli zamítnutí prodeje bulharských aktiv společnosti Inercom. Dle CFO Martina Nováka je potřeba nové bloky postavit bez účasti minoritních akcionářů.

Evropské akcie by dnešní seanci měly zahájit mírným poklesem.

Jediným a zároveň pro trhy nepříliš zajímavým ukazatelem, který bude dnes zveřejněn, je počet nových žádostí o hypotéku v USA.

Ve Spojených státech hospodařské výsledky prezentuje například prodejce módních doplňků Michael Kors nebo mediální společnost Twenty-First Century Fox. V Evropě reportuje švýcarský těžař a zpracovatel komodit Glencore, německý výrobce a distributor elektřiny E.ON nebo nizozemská bankovní skupina ABN Amro.

Obchodování na zámořských trzích

Americkému akciovému trhu se dařilo i v průběhu včerejší seance. Index S&P 500 si připsal 0,3 % a uzavřel tak na nejvyšší úrovni od 26. ledna letošního roku. Zřejmě nejzajímavější zprávou bylo, že Elon Musk zvažuje odkup akcií společnosti Tesla a jejich stažení z burzy. Akcie reagovaly růstem o 11 %. Nákupnímu apetitu přispěly i příznivé hospodářské výsledky firem.

Dnešní obchodování v asijsko-pacifickém regionu přineslo spíše smíšené signály. Japonské akcie po úvodním růstu nakonec míří do mírných ztrát, když stopku jim vystavil posilující jen. S mínusem končí seanci i čínské akcie, kde jsou stále cítit obavy ze zaváděných cel. Šanghajský index klesá o 0,6 %, šenčenská burza odepisuje dokonce 1,2 %. Naopak rostoucími trhy jsou Tchajwan (+0,8 %) nebo Indie (+0,4 %).

Moneta Money Bank

Zveřejněné hospodářské výsledky za Q2 18 naplnily tržní očekávání, na úrovni čistého zisku byly nepatrně lepší. Za pozitivum lze rozhodně označit fakt, že po kvartálech poklesů v čisté úrokové marži Moneta za druhý kvartál reportovala její vzestup oproti prvnímu čtvrtletí na 3,9 %. Věříme tak, že i v kontextu zpřísňování měnové politiky již dosáhla svého minima. Díky monetizaci nesplácených dluhů se opětovně vylepšil poměr NPL, když klesl k 3,3 %. Management na základě výsledků zvýšil svoji celoroční guidance pro celkový provozní výnos na ?9,7 mld. CZK (původně 9,5 mld. CZK), čistý zisk na ?3,7 mld. CZK (3,5 mld. CZK) a ROTE na ?16 % (?14 %). Management zároveň navrhl dividendu z letošního roku ve výši 5 CZK na akcii, což vesměs odpovídá našemu odhadu 4,9 CZK. CEO Tomáš Spurný na tiskové konferenci uvedl, že vidí prostor i pro vyšší dividendu. Dále zmínil, že Moneta hledá příležitosti k akvizicím, zatím ale o žádné konkrétní management nerozhodl.

Výsledky společně se zlepšeným výhledem a návrhem dividendy hodnotíme příznivě. Očekáváme pozitivní reakci ceny akcií.

Stock Spirits

Likérka Stock Spirits zveřejnila výsledky hospodaření. Za první polovinu letošního roku zvýšila tržby o 5,3 % na 124,1 mil. EUR, provozní zisk o 9,7 % na 18 mil. EUR a čistý zisk o 8,6 % na 12,7 mil. EUR. Zároveň navrhuje pololetní dividendu ve výši 2,5 €centů, což znamená zvýšení o 5 % oproti loňskému pololetí. Situace v Polsku se dle vyjádření managementu nyní stabilizovala, přestože stále přetrvává tvrdá cenová konkurence. Díky produktovým inovacím očekává další zlepšení ziskovosti ve druhé půlce roku. Akcie by tak v dnešním obchodování mohly vymazat včerejší propad.

ČEZ

Po včerejším zveřejnění výsledků hospodaření se v průběhu dne objevilo několik zajímavých informací. ČEZ podal správní žalobu na bulharský antimonopolní úřad, když důvodem je zamítnutí prodeje tamních aktiv firmě Inercom. Regulátor v červencovém rozhodnutí uvedl, že transakce za 326 mil. EUR by mohla Inercomu pomoci získat na tamním trhu dominantní postavení a negativním dopadům na hospodářskou soutěž. CFO Martin Novák uvedl, že ČEZ podal žalobu samostatně a není společná s tou, kterou nedávno podal i Inercom.

Finanční ředitel Martin Novák na dotaz agentury Bloomberg uvedl, že výstavba nových reaktorů bez státní pomoci je nemožná, protože by mohla poškodit minoritní akcionáře. Stavba by tak měla být realizována firmou 100% vlastněnou státem, aby se snížily náklady a společnost se vyhnula soudním sporům s minoritními akcionáři.

Autor: Miroslav Frayer

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:37  Akciové trhy: Evropské indexy výrazně ztrácí - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

13.05.2020Stock Spirits zveřejnil silné výsledky za první pololetí Research (Česká spořitelna)
06.02.2020MONETA Money Bank zveřejnila výsledky za rok 2019 Markéta Höfferová (Kurzy.cz)
04.12.2019Stock Spirits zveřejnil silné výsledky za 2H19 Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688