Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  11.08.2018 09:04:23

Musk chce mít celou Teslu jen pro sebe a nabízí 420 USD za každou akcii


Zakladatel a generální ředitel americké společnosti Tesla Elon Musk dnes na svém twitterovém účtu napsal, že uvažuje o převzetí firmy do soukromých rukou a stažení jejích akcií z veřejného obchodování. Signalizoval, že by za každou akcii tohoto výrobce elektromobilů nabídl 420 dolarů, což je výrazně vyšší částka, než činí jejich současná hodnota na burze. Musk uvedl, že financování transakce už má zajištěno.
 
Podle agentury Reuters by šlo o největší transakci svého druhu. Musk v dalších tweetech uvedl, že akcionáři by měli v rámci transakce možnost své akcie prodat, nebo zůstat podílníky i po stažení podniku z burzy. Vyjádřil přitom naději, že pro setrvání by se rozhodli všichni současní akcionáři Tesly. Muskovy výroky vedly k výraznému růstu ceny akcií podniku. Později bylo obchodování s těmito akciemi pozastaveno.

Am considering taking Tesla private at $420. Funding secured.


Nabízená cena ohodnocuje celý podnik zhruba na 72 miliard dolarů (1,6 bilionu ). Je téměř o 23 procent vyšší než pondělní závěrečná cena akcií na burze, která Teslu ohodnocovala na zhruba 58 miliard dolarů. Po Muskově tweetu cena vystoupila až na 371,15 dolaru, proti pondělí si tak připisovala 8,5 procenta. Při přerušení obchodování činila cena 367,25 dolaru.

Tesla sice zatím nereagovala na žádost o potvrzení Muskových výroků, podle analytiků jsou ale jeho slova míněna vážně. "Domnívám se, že Tesla považuje tweety za způsob zveřejnění informací. Předpokládám, že to (Musk) myslí vážně," uvedl podle agentury Reuters analytik Chaim Siegel ze společnosti Elazar Advisors.

My hope is *all* current investors remain with Tesla even if we’re private. Would create special purpose fund enabling anyone to stay with Tesla. Already do this with Fidelity’s SpaceX investment.


Musk v současnosti vlastní téměř 20 procent Tesly. Zdroj agentury Reuters dnes uvedl, že téměř pětiprocentní podíl ve firmě koupil státní investiční fond Saúdské Arábie.

Tesla vstoupila na burzu v roce 2010. Firma se dlouhodobě potýká se ztrátami, které musí pokrývat penězi od investorů. Stažením akcií z burzy by se Tesla vyhnula tomu, že účastníci finančních trhů budou její aktivity velmi podrobně zkoumat, zároveň by ale tento krok mohl omezit její přístup ke kapitálu.

"Musk nechce řídit veřejně obchodovanou společnost," prohlásil analytik Gene Munster ze společnosti Loup Ventures. Upozornil také, že vzhledem k ambicióznímu poslání Tesly je pro tuto automobilku obtížné naplňovat očekávání investorů ohledně čtvrtletních výsledků. Podle jednoho z Muskových tweetů by stažení Tesly z burzy ukončilo "negativní propagandu" ze strany investorů, kteří sázejí na pokles hodnoty jejích akcií.

Investor support is confirmed. Only reason why this is not certain is that it’s contingent on a shareholder vote. https://t.co/bIH4Td5fED


Kvůli trvajícím ztrátám se v médiích opakovaně objevují spekulace ohledně možného bankrotu firmy. V letošním druhém čtvrtletí se ztráta Tesly v meziročním srovnání více než zdvojnásobila na 718 miliard dolarů. Firma však pokračovala ve zvyšování výroby i tržeb.

Související zprávy:
SEC prošetří jestli Musk nekecá a jen nemanipuluje s cenou

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688