Research (J&T BANKA)
Akcie ve světě  |  03.08.2018 17:25:18

Týden přinesl novinky v obchodní válce, Fed a Apple ve světě, Erste, Komerčku a zasedání ČNB v Praze

Dění na světovém trhu
Hlavními událostmi, které investoři na finančních trzích sledovali v uplynulém týdnu, byly kromě tradiční „celní přestřelky“ mezi USA a Čínou zasedání centrálních bank a pokračující výsledková sezóna. Donald Trump přišel s návrhem na zvýšení cla na čínské importy z dosavadních 10 na 25 %, což s sebou přineslo negativní reakci akciových trhů. Fed podle očekávání ponechal úrokové sazby beze změny, nicméně nadále počítá s postupným zvyšováním, které může přijít již na zářijovém zasedání. Z výsledkové sezóny nejvíce zaujal Apple, který reportoval silná čísla a zásluhou následného růstu akcií jako první společnost na světě překonal tržní kapitalizaci 1 bilion USD. Hlavní americké akciové indexy S&P 500 a Dow Jones nakonec uzavřely týden bez výraznějších změn, technologický NASDAQ se pak dokázal vzpamatovat z negativního úvodu týdne a uzavřel silnější o 1 % t/t. Evropské akciové indexy většinou naopak ztratily v rozmezí 1 – 2 %. Výjimkou byla pražská burza, kde hlavní index PX zakončil téměř beze změny na úrovni 1 092 bodů (-0,08 % t/t).  

Společnosti na BCPP
Důležité události z obchodního týdne rozdělíme na dvě části. Korporátní, kdy své kvartální výsledky (mimo jiné) reportovaly dvě důležité banky a na poli makroekonomických událostí se všechny oči upíraly na ČNB

Erste Group oznámila výsledky 2Q18, které překonaly odhady trhu, nicméně pouze zásluhou rozpouštění opravných položek a nižší efektivní daně. Na provozní úrovni byly výsledky bez jakéhokoliv překvapení (provozní zisk 708 mil. EUR, +3 % r/r, oček. 696 mil. EUR). Zveřejněné výsledky podle našeho názoru nepřinesly žádné výraznější nové informace pro investory, nicméně celkové vyznění hodnotíme mírně pozitivně. Pozitivní je zrychlující růst výnosů a po dlouhé době také růst provozního zisku. Celoroční výhled managementu považujeme ze příliš konzervativní a na úrovni návratnosti vlastního kapitálu bude výrazně překonán.

Komerční banka reportovala za první kvartál roku čistý zisk (3,8 mld. , +4 % r/r, oček. 3,4 mld. ) výrazně nad konsensem trhu. za tím je opět především rozpouštění opravných položek. Management zopakoval, že tento rok očekává stagnaci výnosů a růst nákladů nižší než inflace. Zároveň potvrdil záměr vyplatit na dividendě 65 % konsolidovaného čistého zisku. Celkově hodnotíme výsledky pozitivně a to především díky zrychlujícímu růstu úrokových výnosů, přetrvávající dobré kvalitě úvěrového portfolia a relativně pomalému růstu očištěných provozních nákladů.

Společnost Inercom se odvolala proti zákazu převzetí bulharských aktivit ČEZu. Inercom a ČEZ podepsaly dohodu o prodeji v únoru, ale bulharský regulační úřad transakci zamítl. Jedná se zejména o distribuční aktiva a spekulovalo se o ceně přesahující 8 mld. (cca 15,5 na akcii). Bulharská aktiva vygenerovala za 1Q18 2,3 % celkového zisku EBITDA. Připomínáme, že nejistoty týkající se této transakce pramenily zejména ohledně financování.

CME včera dle očekávání dokončila prodej chorvatské televize Nova do rukou Slovenia Broadband za 101 mil. USD. Získanou částku obratem použila na splátku dluhu a garančních poplatků Warner Media (dříve Time Warner).

Bankovní rada ČNB zvýšila dvoutýdenní repo sazbu z 1 na 1,25 %. ČNB také snížila očekávaný kurz koruny k euru a zvýšila očekávání inflace.
Guvernér Jiří Rusnok uvedl, že banku vedl ke zvýšení sazeb slabý kurz koruny. Podstatné je vyjádření guvernéra Rusnoka, že inflační tlaky v české ekonomice mohou dále růst. Rusnok nevyloučil, že k dalšímu zvýšení sazeb může dojít brzy, a to i na příštím zasedání (26.9.). Vyjádření rozumíme tak, že pokud by přetrvávala slabost koruny daná externími faktory, může to vést centrální banku k brzkému zvýšení sazeb.

Nejlepší akcií týdne a hvězdou týdenní obchodní seance se stala Erste Group. Po lepších výsledcích za 2Q18 než se čekalo přidaly akcie +0,73 % t/t na 942 . Na opačném konci a největším opozdilcem se stal Stock (-3,31 % t/t, 64,3 ), a to bez kurzotvorných informací.

Výhled na příští týden
Příští týden bude na rozdíl od toho uplynulého chudý na významné politické či měnově-politické události. Za zmínku stojí, že od pondělí se částečně obnoví sankce USA vůči Íránu poté, co Donald Trump zrušil za USA dohodu dříve uzavřenou Barrackem Obamou. Investoři budou podle nás nadále sledovat vývoj obchodních sporů mezi USA a Čínou a také výsledkovou sezónu. V USA zveřejní výsledky hospodaření mediální společnosti Walt Disney či 21st Century Fox, v Evropě budou reportovat banky HSBC a Unicredit, operátor Deutsche Telekom či výrobce sportovního zboží Adidas. Přes celkově dobré výsledky firem vidíme nadále riziko tržní nervozity z odvet ve věci cel mezi USA a Čínou, k nimž došlo na konci tohoto týdne, a máme tak na příští týden neutrální výhled.

Na domácí scéně nás v úterý svým reportem za 2Q18 potěší ČEZ. Očekáváme, že 2Q18 bude slabší v meziročním srovnání. Velký pokles č. zisku je dán absencí jednorázových položek (loni MOL +3,6 mld. a Písnice +1 mld. ). Předpokládáme, že management společnosti potvrdí cíle na tento rok. EBITDA by měla být v rozmezí 51-53 mld. a č. zisk 12-14 mld. . Z doprovodných komentářů nás bude zajímat situace na trhu s elektřinou a její předprodeje na další roky.

A v neposlední řadě nesmíme opomenout středeční oznámení 2Q18 čísel Monety. Na úrovni čistého zisku očekáváme výsledek 925 mil. . Pozitivní vývoj ekonomiky a rekordně nízká nezaměstnanost by měly nadále přispívat k nízké úrovni rizikových nákladů. Navíc výsledky za 2Q budou ovlivněny ziskem z prodeje části nesplácených úvěrů ve výši 168 mil. .

Na makroekonomické úrovni začne týden podnikovými objednávkami v Německu (oček. -0,4 % m/m za červen po +2,6 %). V úterý budou zveřejněny německé exporty (oček. -0,4 % m/m) a importy (oček. +0,2 %) za červen. Ve středu se bude sledovat výsledek zahraničního obchodu Číny: importy mají za červenec růst o 17 % r/r (po 14,1 % za červen) a exporty o 10 % (po 11,3 %). V USA nebudou zveřejněna významná makrodata až do pátku – to budou investoři sledovat spotřebitelskou inflaci za červenec (oček. +3,0 % r/r po 2,9 %).

Následující týden bude zveřejněno několik makrodat, maloobchodní tržby, nezaměstnanost, inflace a zápis ze zasedání (2.8.) ČNB, ale hlavně bude pokračovat výsledková sezóna.


Bohumil Trampota

Analytik
J&T BANKA, a.s.

 



J&T BANKA, privátní banka úspěšných:

Od roku 1998 se staráme o investice a finance těch nejbohatších, těch nejnáročnějších. Individuální přístup a maximální komfort je cítit ve všem, co děláme. Jsme privátní bankou, která klientům pomáhá majetek zhodnotit, ochránit a předat dalším generacím a v neposlední řadě si ho také užít. Učíme se od těch nejlepších a rosteme spolu s našimi klienty.

Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytujeme specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic. Do bankovního holdingu J&T patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, ruská banka J&T Bank ZAO a banka J&T Bank and Trust se sídlem na Barbadosu.

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688