TNBiz (TN.cz)
Osobní finance  |  03.08.2018 12:38:30

Za co Češi nejvíce utrácejí? A utrácejí rychleji, než jak rostou jejich příjmy

Češi stále více utrácejí a méně šetří. Nejvíce tradičně domácnosti vynaloží za bydlení a potraviny. Za alkohol stále dáváme více než za vzdělání a zdravotní péči. Lidé podle poslední statistiky utrácejí rychleji, než o kolik rostou jejich příjmy.

Domácnosti podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) začaly více utrácet až na začátku loňského roku. Trend pokračoval i v letošním prvním čtvrtletí. Podle statistiků svědčí o tom, že lidé důvěřují české ekonomice a spoléhají na pozitivní vývoj.

"Výsledkem toho, že domácnosti více utrácely a jejich příjmy nerostly tak rychle, bylo i snížení míry úspor. Míra úspor dosahovala v prvním čtvrtletí 8,4 %. To je nejmíň v celé časové řadě od roku 1999," uvedl předseda ČSÚ Marek Rojíček.

Z údajů za rok 2017 vyplývá, že Češi nejvíce vynaloží za bydlení a energie, utratí na ně 26,5 procenta svého příjmu. Na druhém místě se tradičně umisťují potraviny a nealkoholické nápoje, za které dávají domácnosti 16,8 procent příjmu.

Na pomyslné třetí příčce najdeme dopravu, za kterou dáváme asi 10 procent svých příjmů. Stále více peněz vrážíme také do alkoholu a tabáku, 8,4 procenta naší výplaty. Prudce vzrostly také investice do rekreace, kultury a sportu (9 %) nebo stravování a ubytovacích služeb (6,8 %).

Na opačném konci žebříčku je možná překvapivě vzdělávání, za které Češi utrácejí jen 0,5 procenta svého příjmu, a zdravotní péče, za niž dáme 2,3 procenta našich peněz. Více utratíme i za poštu a telekomunikační služby (2,8 %) nebo za oblečení a boty (3,9 %).

Zajímavé jsou také data za ostatní služby, mezi které patří třeba výdaje za péči o sebe, na kterou jde 2,6 procenta příjmu domácností. Podobně nás stojí také pojištění a další finanční služby. Možná překvapivě ve statistice najdeme také výdaje za prostituci, které činí téměř 3,4 miliardy korun (0,1 % příjmu).

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688