Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  02.08.2018 09:34:16

Apple se přiblížil biliónové tržní kapitalizaci (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Komerční banka dnes ráno zveřejnila hospodářské výsledky za druhý kvartál.

Zákon na posílení pravomocí ČNB v oblasti regulace úvěrů na bydlení možná bude mít problém projít sněmovnou.

Evropské akcie by měly po otevření trhů zahájit poklesem.

Dnešek je na ekonomické události relativně skromný. Událostí dne je z lokálního pohledu zasedání bankovní rady ČNB. Ta by měla dnes zvýšit úrokové sazby a současně se očekává výrazná úprava prognózy. U ní očekáváme, že ukáže na rychlejší normalizaci úrokových sazeb. ČNB dnes ale nebude jediná centrální banka, která bude zvyšovat sazby. Stejný krok se dnes chystá i ve Velké Británii.

Hospodářské výsledky dnes v Americe zveřejní téměř 50 společností, kde mezi těmi známějšími jsou tvůrce počítačových her Activision Blizzard či provozovatel restaurací Yum! Brands. V Evropě reportuje řada finančních institucí jako Société Générale, Axa nebo Aviva.

Analytici Société Générale zvýšili doporučení na Koupit pro italského provozovatele distribuční sítě zemního plynu Snam a současně také pro belgickou investiční společnost Groupe Bruxelles Lambert.

Obchodování na zámořských trzích

Americkým trhům se ve středu dařilo velmi různorodě. Index Dow Jones oslabil o 0,3 %, S&P 500 ztratil 0,1 % a pouze technologický Nasdaq posílil o 0,5 %. Za ziskem Nasdaqu stojí hlavně včerejší reakce cen akcií technologického gigantu Apple na výsledky hospodaření za druhý kvartál. Ty byly velmi solidní a akcie posílily o téměř 6 %, když uzavřely na ceně 201,62 USD. To je necelých 5 USD na akcii pod hranicí tržní kapitalizace ve výši jednoho bilionu amerických dolarů. Díky Apple si také celý technologický sektor připsal jedno procento. Protiváhou mu byly energetické společnosti a průmyslové podniky, které shodně ztratily 1,3 %.

Trhy v asijsko-pacifickém regionu zakončují dnešní obchodování ve ztrátách. Ty způsobilo oficiální potvrzení ze strany Spojených států, že prezident Donald Trump chce navýšit plánovaná cla na čínské zboží v hodnotě 200 mld. USD z 10 % na 25 %. Tato cla by měla začít platit od září. Peking to označil za vydírání a uvedl, že Čína přistoupí k protiopatřením. Detaily ale již nebyly specifikovány. Trhy v regionu ztrácí v širokém rozpětí od 0,5 % do 3,4 %. Největší propady připadají na čínské akciové trhy. V rámci japonského indexu Nikkei 225, který klesá o 1 %, se nedaří ani jednomu sektoru. Největší pokles zaznamenávají telekomunikační společnosti (-1,9 %) a nejmenší ve výši dvou desetin procenta připadá na sektor utilit.

Komerční banka

Komerční banka zveřejnila dnes ráno výsledky hospodaření za druhý kvartál 2018.

Bankovní sektor

Zákon na posílení regulačních pravomocí České národní banky v oblasti úvěrů na bydlení může mít problém sehnat dostatečnou podporu mezi politiky. Návrh zákona nyní vzešel z ministerstva financí, které na něm spolupracovalo přímo s ČNB. Novela stanovuje komerčním bankám podmínky pro poskytování úvěrů na bydlení. Jedná se o takzvané zastropování výše úvěru vůči ceně nemovitosti (LTV), maximální výši celkového úvěru podle příjmu žadatele (DTI) a také o maximální výši měsíčních splátek v poměru k dluhu (DSTI). Tyto nástroje používá (nebo začne používat od října) ČNB již nyní, avšak pouze formou doporučení. Hospodářské noviny oslovily jednotlivé politické strany, aby se vyjádřily, zda budou podporovat tento zákon. Proti se vyslovili někteří poslanci za ODS, Piráty, TOP 09, ale také i někteří z řad ANO. Pro posílení pravomocí byli spíše zástupci ČSSD a KSČM.

Autor: Jiří Kostka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

12.06.2019Akciové trhy si vybírají oddechový čas (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
11.06.2019Akciovým trhům se včera dařilo (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
25.04.2019Akciové trhy si vybraly oddechový čas (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688