Patria (Patria Finance)
Investice  |  01.08.2018 17:13:48

Premiér Babiš chce rozhodnutí o novém jaderném zdroji letos

Premiér Andrej Babiš chce, aby rozhodnutí ohledně financování nového jaderného zdroje elektrárenské skupiny ČEZ padlo do konce roku. Babiš to řekl v rozhovoru pro Reuters. ČEZ, který ze 70 procent vlastní český stát, provozuje dvě jaderné elektrárny - Dukovany a Temelín - jejichž výroba v loňském roce odpovídala 38 procentům domácí spotřeby elektrické energie. Elektrárna Dukovany by měla dosloužit kolem roku 2035.

Babiš uvedl, že přípravné práce na výstavbu nových bloků je potřeba urychlit navzdory probíhajícím debatám, zda rozdělit ČEZ tak, aby státem plně kontrolovaná část zaplatila výstavbu, nebo zda nechat současný ČEZ nést celé náklady bez státních garancí.

"Musíme hned od září začít rychle jednat. Doufejme, že to rozhodnutí padne do Vánoc," řekl Babiš v úterý v rozhovoru pro Reuters. Zopakoval, že nové jaderné bloky v Dukovanech by měla stavět dceřiná společnost skupiny ČEZ.

"Já jsem přesvědčen, že to má postavit ČEZ. To znamená, že má ocenit aktiva Dukovan, vložit je do dceřiné společnosti, dcera má udělat soutěž na dodavatele technologie, financování, eventuálně joint venture, má garantovat ČEZ, a my (stát) můžeme garantovat jako druzí," řekl dále.

"To znamená, že kdyby náhodou dcera měla finanční problémy, tak nastoupí ČEZ. Kdyby měl ČEZ problémy, nastoupí stát," dodal premiér. ČEZ však odmítá investovat do nových jaderných elektráren bez nějaké formy státní podpory.

Skupina v roce 2014 zrušila jaderný tendr poté, co nedostala garanci od českého státu. Ten se totiž domníval, že by byl ČEZ schopen financovat projekt za stovky miliard korun vlastními silami.

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš dříve uvedl, že nejlepší možností výstavby nových jaderných elektráren je, aby je provedla státem vlastněná část ČEZ. ČEZ by měl podle Beneše vyčlenit distribuci či obnovitelné zdroje do nové dceřiné firmy, zbytek by ovládl stát ze 100 procent a nařídil by společnosti ČEZ výstavbu reaktorů.

Kromě rozdělení ČEZ, jež Babiš odmítá, a vybudování dceřiné společnosti na výstavbu nových bloků, pracuje vláda na další variantě: že by stát mohl koupit společnost na výstavbu elektráren. Vládní výbor založený na posuzování možností výstavby nových jaderných bloků také upřednostňuje možnost, že by stát koupil menší část skupiny ČEZ, a ta by měla postavit nové jaderné bloky.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688