Objem poskytnutých hypoték za první polovinu roku je 175 mld. CZK (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Objem poskytnutých úvěrů na bydlení v Česku za první polovinu roku dosáhl 175 mld. CZK.

Celkové vybrané pojistné v Česku za první polovinu roku dosáhl 65,8 mld. CZK, tedy nárůst o 4,5 %. Tahounem zde bylo neživotní pojištění.

Komerční banka zítra ráno zveřejní své hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí.

Od dnešního dne dochází ke změně ve vedení ČEZ Distribuce. Novým generální ředitelem se stává Martin Zmelík, který ve funkci vystřídá Richarda Vidličku. Ten z funkce odchází po osmi letech. Zmelík pracuje ve skupině ČEZ od roku 2004. Poslední čtyři roky byl manažerem firmy v Rumunsku.

Evropské akcie by měly po otevření trhů zahájit mírným poklesem.

Dnešní zasedání Fedu mnoho nového nepřinese. Sazby zůstanou beze změny, výrazných úprav nedozná ani rétorika. Budou zveřejněny PMI ukazatele ze zpracovatelského průmyslu za Francii, Německo a celou eurozónu, které potvrdí, že polevil strach z obchodních válek.

Hospodářské výsledky dnes v Americe zveřejní mezi těmi známějšími společnostmi například výrobce navigací Garmin či ropný těžař Apache. V Evropě reportuje mezi jinými automobilka Ferrari nebo výrobce oceli ArcelorMittal.

Analytici Société Générale snížili doporučení na Držet pro francouzského výrobce módních doplňků SMCP.

Obchodování na zámořských trzích

Americkým trhům se v úterý konečně zadařilo, když opadla výprodejová vlna technologických titulů. Index Dow Jones posílil o 0,4 %, S&P 500 vzrostl o 0,5 % a technologický Nasdaq si připsal 0,6 % hodnoty. Nejlépe se vedlo průmyslovým podnikům (+2,1 %) a realitním developerům (+1,9 %), které s velkým odstupem následoval sektor utilit se ziskem 1,1 %. Na opačné straně spektra se nacházejí telekomunikační společnosti (-0,8 %).

Trhy v asijsko-pacifickém regionu zakončují úterní obchodování různorodě. Této situaci napomohly zprávy, že by Spojené státy mohly zvýšit sazbu zamýšlených importních cel z 10 % na 25 % pro čínské zboží v hodnotě 200 mld. USD. Proti této negativní zprávě jde naštěstí i jedna pozitivní. Týká se schůzky představitelů USA a Číny, na níž mělo dojít k zahájení rozhovorů na zmírnění obchodního napětí. Ztráty v rozpětí 0,2 až 0,9 % zasáhly především čínské trhy a akciovou burzu v Hongkongu. Ostatním akciovým trhům se daří posilovat mezi 0,2 až 0,9 %. V rámci japonského indexu Nikkei 225, který roste o 0,9 %, se vede nejlépe zpracovatelům komodit (+2,6 %) a finančním institucím (+1,9 %), které korigují včerejší ztráty. Nejhůře jsou na tom realitní developeři se ztrátou 1,3 %.

Finanční sektor

Za první pololetí tohoto roku dosáhl objem poskytnutých úvěrů na bydlení celkové výše 175 mld. CZK. Tato částka zahrnuje hypotéky, úvěry stavebních spořitelen a refinancované úvěry. I přes meziroční pokles o přibližně 5 mld. CZK se jedná o jednu z nejvyšších dosažených hodnot v historii České republiky. Úvěry na bydlení neklesly více ani navzdory postupně rostoucím úrokovým sazbám. Hlavní roli zde spíše hrají nová doporučení ČNB na omezení poskytování hypotečních úvěrů, která vstoupí v platnost od října. Banky tak nyní vycházejí klientům vstříc různými promo akcemi jako bezplatný odhad ceny nemovitosti či dokonce meziměsíčně došlo v červnu i ke snížení průměrné úrokové sazby na 2,49 % z 2,51 %. Dá se tedy očekávat, že za třetí kvartál dosáhne objem nových úvěrů na bydlení velmi solidních hodnot. Celkové zadlužení českých domácností činí 1,6 bilionu korun, z čehož 75 % spadá na úvěry na bydlení.

Pojišťovny v Česku vybraly v prvním pololetí na pojistném 65,8 mld. CZK, což činí meziroční nárůst 4,5 %. Životní pojištění rostlo pouze o 0,9 %, zatímco neživotnímu pojištění se dařilo výrazně lépe, když se objem vybraného pojistného zvýšil o 6,3 %. Zdrojem informací je Česká asociace pojišťoven, která sdružuje pojišťovny s 97% podílem na trhu. Pro srovnání za celý minulý rok vzrostl pojistný trh o 3,8 % na 122,9 mld. CZK. Životnímu pojištění se příliš nedaří především kvůli produktům s jednorázově placeným pojistným, kde došlo k meziročnímu poklesu o 12 % za první polovinu roku (za první kvartál tento trh klesal dokonce o 27 % meziročně). Naproti tomu produkty s běžně placeným pojistným rostly o 1,3 %. Životnímu pojištění nehraje do karet ani fakt, že klesá celkový počet uzavřených smluv. Konkrétně o 1,9 % neboli 103 tisíc smluv meziročně za první pololetí.

Autor: Jiří Kostka

Zařazenost 01.08.2018 08:08:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/e9b97fbd_objem_poskytnutych_hypotek_za_prvni_polovinu_roku_je_...

Zprávy a clánky k hypotékám

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V