Makroekonomika  |  31.07.2018 17:12:53

Draghi měl pravdu a pesimistické MFČR

Růst HDP za druhé čtvrtletí v eurozóně dosáhl 0,3 % č/č a 2,1 % r/r, mírně pod odhadem trhu. Zato spotřebitelská inflace překvapivě zrychlila na 2,1 % r/r a jádrová na 1,1 % r/r. Potvrzuje se tak domněnka šéfa ECB M. Draghiho, který minulý týden sdělil, že zpomalení ekonomického růstu se přenese do druhého čtvrtletí, zatímco inflační tlaky zůstanou umírněné. Míra nezaměstnanosti zůstala v červnu nezměněná, ale předchozí hodnota byla revidována dolů na 8,3 %. Data z eurozóny tak nabízí smíšený obrázek o jejím vývoji. I přes zpomalení růstu HDP se inflační tlaky budou v průběhu několika čtvrtletí zvyšovat. To naznačuje jak utažený trh práce, tak i růst mezd či vysoká spotřebitelská důvěra. Tým RBI odhaduje, že ke konci tohoto roku se bude míra inflace držet okolo 1,5 % a v průběhu roku 2019 bude kontinuálně stoupat. K cíli ECB se však dostane až na začátku roku 2020. Na druhou stranu bude růst HDP pozvolna zpomalovat, ale stále zůstane nad dlouhodobým trendem. V roce 2020 pak poroste poblíž svého potenciálu.

Americký PCE deflátor za červen, kterým se řídí politika Fedu, překvapivě zpomalil na 0,1 % m/m a 2,2 % r/r. Jeho hodnota se bude držet nad 2% hranicí i po zbytek tohoto roku a je tak dalším důkazem u vhodnosti dále zvedat sazby. Tým RBI odhaduje ještě dvoje zvýšení tento rok.

Ministerstvo financí ČR zveřejnilo novou makroekonomickou prognózu, ve které snížila odhad HDP o 0,4 p.b na 3,2 % pro rok 2018 a o 0,2 p.b. na 3,1 % pro rok 2019. MFČR vnímá rostoucí nejistoty mimo ČR jako limitující faktor budoucího ekonomického růstu. Odhad spotřebitelské inflace byl nepatrně zvýšen pro tento rok a výrazně pro rok příští. Ministerstvo tak očekává, že inflace se bude pohybovat v horním pásmu 2% inflačního cíle ČNB až do konce roku 2019. Výrazné změny doznala i predikce české koruny a mezibankovních sazeb (tříměsíční PRIBOR). Koruna se ještě v roce 2019 bude pohybovat v průměru na EUR/CZK 25,20 a sazby dosáhnout v průměru 2,5 %.

Podíl držby korunových dluhopisů nerezidenty v červnu mírně klesl na 39,8 %. V nominálním vyjádření však držba vzrostla o 18,1 mld. na 580,5 mld. . Slabší koruna a spekulace na její posílení udělala ze státních dluhopisů opět lákavou investici pro zahraniční subjekty. Opakuje se tak vývoj, který jsme pozorovali v době konce kurzového závazku. Znovu nastartování posilování koruny tak bude brzděno právě exitem zahraničních investorů a vybíráním zisků na českých státních dluhopisech.


Autor: Milan Frydrych , analytik
Editor: František Táborský, analytik 
Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

31.03.2020MFČR: Jako OSVČ mám nárok na 25 tisíc korun? MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
24.06.2018Bershidsky: Trump má jednu velkou pravdu Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688