Někdejší prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová Foto: Eva Paseková

Soudcovská unie: Výroky poslance Juříčka jsou v rozporu s ústavními principy

Proti výrokům poslance hnutí ANO Pavla Juříčka vystoupila Soudcovská unie. Podle profesní komory soudců jsou jeho slova v rozporu s ústavními principy. Juříček minulý týden v reakci na rozhodnutí Nejvyššího soudu v kauze H-System řekl, že by měl být legislativně zakotven mechanismus, jak vyměnit soudce u konkrétní kauzy.

Podle poslance hnutí ANO a podnikatele Juříčka musí existovat pojistka, aby ministr spravedlnosti mohl vstoupit do soudního řízení a věc soudci odebrat. „Detailně to vymyšlené nemám, ale určitě je špatně, když je insolvenční soudce finančně motivován tím, by zabavil a prodal co nejvíce majetku. Pokud insolvenční řízení trvá déle než tři roky, tak už je to podle mého názoru špatně,“ řekl Juříček České justici.

Poslanec kromě odebrání kauzy konkrétnímu soudci navrhuje omezit časově soudcovský mandát. Nyní ho má soudce od jmenování do 70 let.

„Výroky P. Juříčka o nutnosti zakotvení zásahů ministra spravedlnosti do rozhodování soudů v jednotlivých věcech jsou zcela v rozporu s několika ústavními principy, včetně dělby moci. Pokud tyto principy nezná či nectí poslanec, je to špatná zprávy pro všechny občany,“ uvedli nyní zástupci Soudcovské unie na twitteru.

(epa)