Patria (Patria Finance)
Investice  |  30.07.2018 08:19:14

CETIN zvýší investice z 22 na 27 miliard korun, uvedl šéf firmy

Společnost CETIN navýší investice do modernizace své fixní a mobilní sítě z plánovaných 22 miliard během sedmi let na 27 miliard . Investiční plán firma ohlásila před necelými třemi roky a dosud z něj vyčerpala kolem 11 miliard, tedy polovinu plánované částky. V rozhovoru s ČTK to uvedl generální ředitel Petr Slováček. Roční objem investic se tak proti původnímu předpokladu zvýší zhruba o půl miliardy na čtyři miliardy .

Investice z více než poloviny směřují do modernizace fixní sítě, zejména budování předsunutých ústředen, tzv. DSLAMů, prostřednictvím kterých lze zrychlit internetové připojení. Firma dosud postavila přes 4100 DSLAMů z celkově plánovaných 10.000. Pokračovat budou i investice do optických sítí, prostřednictvím kterých jsou DSLAMy připojeny.

"Do současnosti je rychlejší internetové připojení s rychlostí přesahující 100 Mbit/s dostupné pro zhruba jeden milion domácností. Do čtyř let chceme navýšit rychlost pro všech 3,8 milionu domácností, které jsou v dosahu našich sítí," dodal Slováček. Rychlost nad 250 Mbit/s má aktuálně k dispozici 284.000 domácností v síti CETIN.

Od září chce CETIN zavést v pevné síti tzv. vectoring, což je technologie k odstranění šumů na vedení, která umožňuje zrychlení internetu. Nejpozději od poloviny příštího roku pak začne využívat bonding, tedy zdvojené metalické vedení, což rovněž umožní navýšení rychlosti.

Zhruba za rok se má CETIN přestěhovat z Olšanské ulice na Žižkově do nového sídla vedle vysočanské O2 Areny. Své nynější sídlo včetně věže mezinárodní ústředny ze 70. let minulého století prodal loni společnosti Central Group.

CETIN vlastní a provozuje největší pevnou telekomunikační síť v Česku. Je součástí investiční skupiny PPF nejbohatšího Čeche Petra Kellnera. Skupina před třemi lety koupila společnost O2, z níž se CETIN oddělil, aby se staral o infrastrukturu, zatímco pod O2 spadají koncoví zákazníci.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy o koruně

St 08:25 Koruna ve velikonočním módu (ČSOB-Dealing) Měny-forex







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688