Úvodní stránka

Přijetí zástupců Addisabebské obchodní komory a Asociace etiopského kožedělného průmyslu

Publikováno:
26.7.2018
Autor:
Odbor zahraničně ekonomických politik II 51600

Dne 24. července proběhlo v Petschkově paláci setkání zástupců oddělení Afriky, Asie a Austrálie a oddělení exportního a vnějšího financování se zástupci Addisabebské obchodní komory a Asociace etiopského kožedělného průmyslu.


Hlavními bodem jednání byl projekt „Aid for Trade“ s názvem „Posílení exportních schopností soukromého sektoru v Etiopii“ se zaměřením na kožedělný průmysl. Realizátorem projektu v České republice je Hospodářská komora ČR. Jednání byl za oddělení Afriky, Asie a Austrálie přítomen vedoucí oddělení Petr Kulovaný a referent oddělení Václav Hankovec. Za oddělení exportního a vnějšího financování se účastnil Vilém Pardubský. HK ČR byla reprezentována ředitelem Zahraničního odboru Jiřím Hanslem a projektovým manažerem Miloslavem Veselkou. Addisabebskou hospodářskou komoru vedl generální tajemník Cherenet Zekarias Assefa  a Asociaci kožedělného průmyslu představil viceprezident její  Seffer Mehamed Idris. Obě strany vyjádřili podporu posílení česko-etiopským obchodním vztahům, především pak v oblasti kožedělného průmyslu. Petr Kulovaný k tomu mimo jiné uvedl: „Česká republika respektive dřívější Československo vybudovalo na území Etiopie koželužnu a obuvnický závod a určitě je tu možnost navázat na tradici vývozu českých výrobků, především pak ze 70. a 80. let minulého století”.  V této souvislosti byly zmíněny i kulturní styky a oblast turismu, které by se mohly do budoucna stát důležitým bodem spolupráce v česko-etiopských vztazích.

MPO jakožto gestor projektu „Aid for Trade“ bude do budoucna nadále podporovat akce tohoto typu, které by měly umožnit propojení bilaterálních business projektů se státními programy.