Bitcoinová peněženka Arboletu

Arbolet patří k v současné době k nemnoha komplexním webům pro správu bitcoinu na internetu. Sami tvůrci pak projekt prezentují jako „český internetový nástroj, který kromě možnosti bezpečného uložení prostředků poskytuje i vlastní platební bránu a platební procesor“. Aktivním členům pak dále umožňuje investovat dle nabízeného schématu.

Mezi další služby patří internetové fórum, bazar, encyklopedie kryptoměn, videoúložiště, filmová databáze, kalkulačka měn nebo e-shop. Za aktivitu dostávají uživatelé body – Akredity. Pro účely tohoto článku se zaměříme zejména na to hlavní, bitcoinovou peněženku, kterou jsme sami vyzkoušeli. Dotkneme se také dalších funkcí přímo spojených s peněženkou a v závěru také kritiky, kterou vůči projektu vznáší část kryptokomunity.

Jednoduchá registrace

Pro uživatele, kteří se již nějakou dobu v oblasti kryptoměn pohybují, jistě nebude novinkou, že na síti existuje nespočet bezplatných peněženek. Arbolet má ambice se dostat dál. Kromě klasické peněženky pro úschovu bitcoinu zde nalezneme mnoho dalších funkcí a vylepšení, jak vyplývá z popisku od samotných autorů.

Průvodní registrace na tomto webu probíhá zcela standardně, stránka po vás chce funkční e-mail a vy si vyberete svoje heslo.  Na první pohled si všimnete poměrně komplexního rozhraní. Uživatelům se otevře celá knihovna možností. Na svůj účet si můžete zaslat prostředky několika způsoby.

První z nich je přirozeně zaslání bitcoinu z již existující peněženky. Dalším je zaslání obnosu peněz v českých korunách – ze „standardního účtu“ vedeného u české banky. Při podrobném zkoumání ovšem zjistíte, že si za svoji národní měnu kupujete bitcoin skrz směnárnu EasyCoin. Z dalších možností nabití účtu je to například vložení pomocí hotovosti přes bitcoinový bankomat, vklad prostřednictvím sítě trafik Geco nebo dokonce složenkou. Systém v podrobné informační tabulce dokonce u jednotlivých služeb uvádí pro ilustraci oblíbenost mezi uživateli. Vložené bitcoiny si můžete pomocí integrované směnárny vyměnit za české koruny. Směna je prováděna pomocí služby Bitstamp, za použití jejich aktuálních kurzů a není Arboletem dále zpoplatněna. Převod byl v rámci testování velice rychlý a bezproblémový. Služba vás navíc upozorní, pokud by se za dobu vašeho pobytu na stránce změnil kurz bitcoinu. Dostane se vám tak vždy aktuálního kurzu.

Možnosti investování

Poté co si vlastní účet obohatíte o určitou částku, můžete začít s používáním mnoha nabízených funkcí. Začněme investicemi. Arbolet podle dostupných informací používá vícestupňového programu investic. Prostředky ve vaší peněžence jsou považovány za pomyslnou nultou vrstvu. Pokud jsou v českých korunách, můžete využít celkem 4 investiční vrstvy. Pokud jste si zvolili investování přímo v bitcoinu, jsou pro vás k dispozici dva „levely“. Nově registrovaní uživatelé jimi procházejí postupně. K další vrstvě se propracujete jednak splněním úkolů (qeustů). Mezi ně patří trávení času na webu, přečtení článků a manifestu Arboletu, splnění kvízů nebo vložení prvotní částky v českých korunách. Druhá podmínka se sestává z vložení určité minimální částky. Časově omezeno je také převádění sumy mezi vrstvami.

Nejprve se podívejme na investice u kryptoměny bitcoin. První „level“ nabízí roční zhodnocení ve výši 6 %, zpět na původní peněženku lze převést nejdříve po měsíci od vkladu. Čistý výnos, úrok z produktu, je možné vybrat po týdnu. Investovanou částku můžete také přenést do vrstvy druhé, kde na vás čeká roční zhodnocení 10 %. Směrem dolů se lze vrátit po uplynutí doby jednoho roku a výnos si vyberete po měsíci.

Převod a vybrání prostředků

Manipulace s částkami v českých korunách je podstatně flexibilnější, pokud nebudeme brát v potaz omezení minimálního vkladu na vyšších vrstvách. Ty nabízejí uživateli pochopitelně lepší zhodnocení vložených prostředků. V pořadí od 1. do 4. stupně jsou nastaveny úroky na 3, 6, 9 a 12,5 procent, přičemž úročení u prvních tří je roční. U posledního zmíněného čísla je výnos udělován dokonce měsíčně. Sami jsme tyto, a ani možnosti investic v BTC, nevyzkoušeli a proto se jedná pouze o popis těchto schémat, jak jsou v rámci účtů nabízeny.

Výběr vašich prostředků lze provést několika způsoby podle vašich preferencí. Pokud chcete zůstat věrni bitcoinu, můžete si kryptoměnu odeslat do vlastní peněženky. Služba je bez poplatku. Pokud máte na Arboletu finance uložené v českých korunách, opět máte řadu možností, jak provést jejich výběr. Pokud chcete dále obchodovat na některé z podporovaných směnárnách jako jsou Kraken, EasyCoin nebo CoinMate, stačí se držet návodu. Obecně řečeno je vysvětlení jednotlivých možností vždy přehledné a napsané jednoduše, aby jej všichni uživatelé pochopili. V případě že chcete zaslat vaše prostředky na vlastní bankovní účet, transakční poplatek činí 1 % (minimálně 5 Kč). Tento druh výběru probíhá prostřednictvím služby smenarnaBTC.cz.

Kritické ohlasy

V diskuzi na některých facebookových stránkách a skupinách se můžete dočíst, že je Arbolet podvod nebo Ponzi schéma. Tvůrci nařčení zásadně odmítají. Autoři dále uvádí, že pokud by obvinění bylo pravdivé, služba by již dávno přestala fungovat a její poskytovatelé by měli „do konce života vystaráno“. Arbolet funguje od roku 2015 a průběžně představuje novinky. Do budoucna připravuje komunita podle informací z jejich webu mimo jiné také bezpečný komunikátor pro posílání šifrovaných zpráv nebo vlastní platební kartu.

Slabinou Arboletu je pak úplná anonymita osob stojícím za celým projektem. To může nahrávat zmíněným kritikům a také odradit potenciální zájemce o úschovu a investice, kteří si tak nemohou být 100 % jisti, komu své prostředky svěřují. Zástupci Arboletu nicméně uvádějí, že pozadí projektu brzy anonymní nebude a zároveň plánují zahraniční expanzi. Časový rámec či to, o jakou právnickou osobu zastřešující projekt by se mělo jednat, však již nesdělili. Uvidíme, zda se jim to podaří již tento rok.

The post Bitcoinová peněženka Arboletu appeared first on Kryptomonitor.


Zařazenone 29.07.2018 21:07:00
Zdrojkryptomonitor.cz
Originálkryptomonitor.cz/2018/07/29/bitcoinova-penezenka-arboletu/
Přílohy
KategorieHlavní zprávy

Související témata

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V