TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  27.07.2018 08:20:51

David Rath chce kandidovat v podzimních senátních volbách

Bývalý středočeský hejtman David Rath, jehož policisté v roce 2012 zadrželi s údajným úplatkem, chce oživit svoji politickou kariéru. Rath zvažuje, že se přihlásí do podzimních senátních voleb. Kdyby senátorský mandát získal, měl by nepravomocně odsouzený Rath trestní imunitu.

Informaci o Rathově plánu zapojit se do senátních voleb, přišly v pátečním vydání Lidové noviny. David Rath by podle jejich informací měl kandidovat v Litoměřicích. Ačkoliv bydlí ve středočeské Hostivici, zná to i v Litoměřicích, od května 2012 do listopadu následujícího roku tam pobýval ve vazební věznici.

"V Litoměřicích jsem ve vazbě strávil dost času, takže město znám nejen jako občan, ale v podstatě i z druhé strany, což je dle mého zajímavá zkušenost. Když to úplně zjednoduším, umístění věznice uprostřed města je naprosto nevhodné, čili jedno z možných témat, podotýkám okrajových, je i to, že Litoměřice by si toto měly vyřešit," řekl Rath Lidovým novinám.

Rath se ale chce hlavně věnovat zdravotnictví a boji proti privatizaci nemocnic v regionu. Rath byl krátce v Paroubkově vládě ministrem zdravotnictví a na boji proti regulačním poplatkům postavil kampaň, která jej v roce 2008 vynesla do čela Středočeského kraje. Ovšem právě zakázky na rekonstrukci středočeských nemocnic byly tím, co Ratha dostalo před soud.

Ten jej letos v červnu podruhé odsoudil za korupci. Rath by si měl podle rozsudku odsedět 8,5 roku. Proti verdiktu se odvolal k Vrchnímu soudu. Ten už jednou verdikt zrušil a případ vrátil ke Krajskému soudu kvůli nezákonnosti odposlechů, Nejvyšší soud je ale jako důkaz připustil a soudce Pacovský zopakoval svůj verdikt.

Rath by se podle Lidových novin měl o kandidatuře definitivně rozhodnout o víkendu. Pokud se rozhodne do boje o Senát vstoupit, bude potřebovat podporu některé z politických stran, nejblíže je spojení s blokem Jany Bobošíkové.

Lidové noviny spekulují, že Rath chce využít zájmu o svou kandidaturu, aby mohl útočit na soudce Roberta Pacovského a vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou. Od svého zatčení se totiž označuje za oběť justiční zvůle.

Senátorský mandát drží v Litoměřících Rathova bývalá strana, ČSSD. Senátor Hassan Mezian ale už svůj mandát obhajovat neplánuje. Pokud se Rath rozhodne se voleb zúčastnit, soupeřem mu bude třeba litoměřický starosta Ladislav Chlupáč (ODS), lékař Ondřej Štěrba hájící barvy hnutí ANO, bývalý poslanec KSČM Josef Šenfel či zastupitel Roudnice nad Labem Vlastimil Dvořák z TOP 09.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688