Cez.cz (ČEZ)
Tiskové zprávy  |  25.07.2018 15:53:30

Industriální turistika stále láká, napomáhá tomu i Elektrárna Mělník, díky blízkosti Praze je místem poznání i pro zahraniční studenty

Například ve středu 4. dubna 2018 „patřila“ střecha kotelny K11, z níž si lze z ptačí perspektivy prohlédnout celý komplex všech tří výroben Elektrárny Mělník, studentům a jejich pedagogickému doprovodu ze SPŠ v Ústí nad Labem.

Vzhledem ke své poloze je Elektrárna Mělník cílem základních a odborných škol jak ze středních, tak i severních Čech. Poslední dobou o ni mají zvýšený zájem i zahraniční studenti s pedagogickým doprovodem, jimž poznávací pobyty v České republice, potažmo v hlavním městě, zprostředkovávají pražské cestovní agentury. Hnědouhelný výrobní zdroj Skupiny ČEZ si tak prohlédli hosté z Dánska (35), Švýcarska (21) a Spolkové republiky Německo (26). Čeští vysokoškoláci se pak tradičně rekrutovali z Technické univerzity v Liberci, ČVUT Praha a Univerzity J. E. Purkyně Ústí nad Labem (celkem 35). Středoškoláků, včetně pedagogického doprovodu bylo celkem 91, přičemž navštěvují VOŠZ a SŽZ v Ústí nad Labem, SPŠ Ústí nad Labem, SOU Štětí a Gymnázium Mladá Boleslav.

Prohlídky elektrárny jsou u většiny exkurzí koncipované jako pochůzka po technologiích Mělník II a Mělník III s výkladem o historii a současnosti celé lokality, včetně výhledu do budoucnosti. Návštěvníci si například mohou v rámci „dvojky“ prohlédnout turbogenerátory TG9 a TG10, pracoviště operátorů – společný velín výrobních bloků 9 a10. V případě elektrárny Mělník III jsou pak exkurze zaváděny na velín, do strojovny k turbogenerátoru a na střechu kotelny K11, z níž si lze z ptačí perspektivy prohlédnout celý komplex všech tří výroben a při pěkném počasí si i vychutnat panoramatický pohled na propojenou krajinu severních a středních Čech. Podle specifických požadavků se někteří návštěvníci ještě vydávají na prohlídku dalších technologií, jako jsou například elektro, odsíření, zauhlování, zpracování vedlejších energetických produktů a podobně. Prohlédnout si tato místa je umožněno hlavně vysokoškolským studentům, kteří sbírají informace pro své budoucí seminární práce.  

Víte, že…

…industriální turistiku po výrobních provozech Skupiny ČEZ můžete provozovat i z tepla svého domova?

  Konkrétně uhelnou Elektrárnu Mělník naleznete na http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-melnik/.

 A jen tak pro zajímavost Nový zdroj Elektrárny Ledvice je na http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-ledvice/; Uhelná Elektrárna Tušimice po komplexní obnově na http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-tusimice/; Nový paroplynový zdroj v Počeradech na http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-pocerady/ .

Další výrobní provozy Skupiny ČEZ, jak obě jaderné, tak i řadu vodních elektráren, včetně přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně lze navštívit na http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-virtualni-prohlidky/.

 

Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ pro severní a střední Čechy

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Tiskové zprávy:

30.01.2024  Sodexo Benefity jsou nyní Pluxee Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688