TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  25.07.2018 14:31:27

Marvanová připomněla spojení Šloufa a H-Systemu

Bývalá ministryně spravedlnosti Hana Marvanová na twitteru připomněla napojení zkrachovalého H-Systemu na sociální demokracii v době, kdy stál v jejím čele Miloš Zeman. Popudila ji k tomu prezidentova slova o tom, že rozsudek soudu vyvolává pochybnosti o kvalitě a lidskosti soudního systému.

"Reakce M. Zemana je neskutečná. Dělá, jako kdyby s kauzou H-Systém neměl nic společného. Ale část peněz vylákaných podvodem od klientů končila v pokladně ČSSD v době, kdy byl předsedou," napsala na twitteru bývalá ministryně spravedlnosti Hana Marvanová.

 

"Spojkou mezi ČSSD a Smetkou z H-Systemu byl poradce premiéra Zemana Miroslav Šlouf," tvrdí Marvanová. Vše má být uvedeno v rozsudku v kauze H-System.

 

Prezident totiž v úterý prostřednictvím svého tiskového mluvčího Jiřího Ovčáčka vzkázal, že " rozsudek, spolu s osvobozujícím rozsudkem v kauze OKD, a dalšími rozsudky, vyvolává vážné pochybnosti jak o kvalitě, tak o lidskosti našeho soudního systému.” Avizoval také, že se chce setkat s předsedou Nejvyššího soudu Pavlem Šámalem.

 

Na slova Hany Marvanové reagoval podrážděně mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček: "Dejte si studený obklad! 2006, zpráva ČTK: Smetka se považuje za oběť protikorupční akce vlády někdejšího premiéra Miloše Zemana nazvané Čisté ruce," vzkázal Ovčáček na twitteru muži, slova Hany Marvanové parafrázoval.

 

Její příspěvek označil za špinavé útoky. "Paní Marvanová kandiduje za STAN v komunálních volbách. STAN má jediný program – antizemanismus," nabízí Ovčáček vlastní vysvětlení, proč bývalá ministryně podle něj údajné spojení Miloše Zemana a H-Systemu připomíná.

Zemanův poradce Miroslav Šlouf, který letos v únoru zemřel, se podle reportáží, které o H-Systemu vysílala v roce 1997 TV Nova, v kauze krachující firmy angažoval – požadoval po deníku Blesk stažení článku o potížích H-Systemu, a pro společnost sháněl klienty. 

 

Že někteří sociální demokraté dostávali v roce 1996 peníze od H-Systemu, potvrdila o čtyři roky později i samotná strana. V prohlášení grémia ČSSD strana přiznala, že někteří její zaměstnanci peníze od H-Systemu brali, mělo jít ale o jejich soukromou aktivitu těchto lidí a se stranou jako takovou a jejím účetnictvím to nemělo nic společného.

 

Bývalý mluvčí Václav Erben ale pro deník MF Dnes tvrdil, že mu smlouvu s H-Systemem zajišťovali lidé z vedení strany a to v době, kdy strana neměla před volbami v roce 1996 na vyplácení mezd některým zaměstnancům.

 

Miloš Zeman v prosinci roku 2000 spojení ČSSD a H-Systemu odmítl. Uvedl, že peníze brali straníci jen jako soukromé osoby a to na základě standardních dealerských smluv v době, kdy šlo o uznávanou společnost. Podle Zemana navíc vyplacené peníze představovaly jen zlomek manka, které po H-Systemu zůstalo.

 

Část klientů zkrachovalého H-Systemu dostavěla v Horoměřicích u Prahy byty na své náklady. V úterý rozhodl Nejvyšší soud, že je musí opustit.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688