Tiskové zprávy  |  24.07.2018 14:00:33

Průzkum: 40 % zaměstnanců nedokáže pracovat ani půl hodiny v kuse, kontrolují emaily a píšou zprávy

Téměř polovina současných zaměstnanců se na práci nesoustředí déle než půl hodiny v kuse. V průměru každých šest minut totiž kontrolují příchozí e-maily nebo píší textové zprávy. Vyplývá to z nejnovější studie softwarové společnosti RescueTime. Podle ní 40 % zaměstnanců nedokáže bez digitálního rozptýlení nepřetržitě pracovat 30 minut, 17 % pracovníků pak dokonce ani 15 minut.

Podle nedávného průzkumu softwarové a informační společnosti RescueTime, kterého se zúčastnilo přes 50 000 lidí, se necelá polovina současných zaměstnanců není schopna koncentrovat na práci déle než půl hodiny. Každých šest minut totiž kontrolují příchozí e-maily, sociální sítě nebo píší textové zprávy. Odborníci se shodují, že čím dál více zaměstnanců v kancelářských profesích dnes ovládá tzv. multitasking neboli schopnost řešit více úkolů najednou.

Tzv. multitasking, který spočívá například v tom, že si při psaní emailu zaměstnanci odskočí zkontrolovat svůj Facebook, podívat se do kalendáře, a pak se vrátí zpět k rozepsanému emailu, brání zaměstnancům dosáhnout jejich nejvyšší výkonnosti. Podle studie totiž trvá zhruba devět minut vrátit se a zkoncentrovat se k úkolu po přerušení. „Pokud řešíme více úkolů najednou, dochází k tříštění naší pozornosti. Tím, že náš mozek musí zvládat koordinaci více věcí souběžně, ztrácíme schopnost myslet do hloubky a kreativně. Zvládneme tak sice více úkolů najednou, nicméně daleko méně kvalitně,“ uvedla Gabriela Kodenková ze společnosti Talentica.cz zaměřující se na nábor technicky zaměřených pracovníků. Čím obratnější jsme tedy v multitaskingu, tím více selháváme při kreativním řešení úkolů,“ doplnila Kodenková.

Podle odborníků si tedy zaměstnanci musí být vědomi toho, jak efektivně využívat nástroje digitální komunikace. E-mail a rychlé posílání zpráv nahradily na některých pracovištích telefonní hovory, které byly dříve hlavním rušivým elementem. Přestože mají platformy pro rychlé zasílání zpráv za cíl zvýšit produktivitu tím, že zkracují celkovou dobu čekání na odpovědi, tyto aplikace často vedou k přetížení komunikace pro zaměstnance. Zaměstnanci totiž používají v průměru čtyři aplikace pro texty, telefonní hovory, webové schůzky, skupinové chaty či videokonference.

Zaměstnavatelé musí pomoci svým zaměstnancům naučit se ovládat veškeré digitální požadavky ve smyslu stanovení priorit. Manažeři mohou pracovníkům pomoci stanovit, jak často kontrolovat zprávy, které příchozí zprávy vyžadují okamžitou odpověď a které mají nízkou prioritu,“ vysvětlila Gabriela Kodenková.

Zaměstnance nerozptylují pouze digitální technologie
Digitální technologie však nejsou jediným prvkem, který zaměstnance rozptyluje od práce. Podle nedávné studie společnosti Udemy, která se zaměřuje na online vzdělávání, většinu pracovníků (69 %) rozptylují hovořící kolegové, hluk z kanceláří a sociální média. Pro 60 % pracujících jsou významným zdrojem rozptýlení od práce i osobní schůzky.


O společnosti Talentica.cz
Společnost Talentica.cz je specializovaná technicky zaměřená personální agentura působící na trhu od roku 2009. Jejím cílem je stát se jedničkou na trhu v rámci náboru technicky zaměřených odborníků.


Poslední zprávy z rubriky Tiskové zprávy:

30.01.2024  Sodexo Benefity jsou nyní Pluxee Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688