Patria (Patria Finance)
Investice  |  24.07.2018 13:22:15

Skutečný ekonomický dopad „stabilního génia“

Od zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem si americká ekonomika vede velmi dobře a on sám to často připisuje právě tomu, že stojí v čele USA. Ekonomové Benjamin Born, Gernot Müller, Moritz Schularick a Petr Sedláček se ale ve studii „Stable genius: Estimating the ‘Trump effect' on the US economy“ kladou otázku, zda by si americké hospodářství vedlo bez tohoto prezidenta skutečně hůře, či naopak lépe.

Donald Trump v letošním roce například prohlásil, že americká ekonomika si vede možná nejlépe v celé historii, ale kdyby on ve volbách nezvítězil, byla by z ní naopak „troska“. Bílý dům zase v jednom svém prohlášení uvedl, že prorůstová politika prezidenta vytvořila téměř 3 miliony pracovních míst. Pro zjištění toho, zda jsou podobná prohlášení pravdivá, je třeba porovnat současný vývoj s odhadem vývoje „bez Trumpa“. Nejjednodušším způsobem, jak toho dosáhnout, by bylo vybrat nějakou zemi, jejíž hospodářství se blízce podobá tomu americkému. Nabízí se například Kanada či EU, ale podle zmíněných ekonomů je lepší za pomocí algoritmů vybrat skutečně tu nejlepší „kombinaci ekonomik, která se před rokem 2016 svým vývojem podobala té americké“.

Výsledkem této metody je algoritmicky vytvořený „dvojník“ americké ekonomiky složený z vážené kombinace jiných zemí OECD. Následující graf pak ukazuje, jak se vyvíjel jeho produkt a produkt v USA.

Před posledními prezidentskými volbami v USA je vývoj produktů značně podobný. A je zřejmé, že zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem nepřineslo žádnou akceleraci americké ekonomiky relativně k jejímu dvojníkovi. Naopak se spíše dá hovořit o tom, že dvojník si zpočátku vede o něco lépe a pak se cesty obou produktů opět potkávají.

Studie tvrdí, že podobná metoda ukazuje, že brexit měl viditelný negativní dopad na britský produkt. Konkrétně došlo k tomu, že v sedmi čtvrtletích po referendu o odchodu z EU se britský produkt snížil relativně k produktu jeho dvojníka vytvořeného algoritmem. Mezera nakonec dosáhla téměř 2 %. V případě USA pak byl testován i možný vliv Donalda Trumpa na zaměstnanost. Zde ekonomové došli k závěru, že Trumpova četná tvrzení o tom, jak prudce zvýšil zaměstnanost, jsou jen „fake news“. Výkon americké ekonomiky je totiž v této oblasti po jeho zvolení shodný s vývojem dvojníka.

Teoreticky by bylo možné, že Trump měl na hospodářství skutečně znatelný pozitivní vliv a ten se navíc přelil do zahraničí. A popsaná metoda porovnávání s dvojníkem pak tento vliv nedokáže zachytit. Podle ekonomů je ale tato možnost nepravděpodobná už proto, že většina Trumpových kroků byla zaměřena vyloženě směrem domů.

Zdroj: VoxEU

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

22.10.2023Skutečné dopady umělé inteligence na ekonomiku Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.09.2021Evidence skutečných majitelů: Jaký je skutečný přínos? Dun & Bradstreet (Dun & Bradstreet)
03.02.2020Jaké budou ekonomické dopady koronaviru? Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688