Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  19.07.2018 18:29:22

Sedmnáct akcií pro dlouhodobější investory


Před pár týdny přišel Morgan Stanley se 17 akciovými tipy, které by podle něj měly v následujících třech letech přinést velmi zajímavou návratnost. Stratégové této společnosti přitom již v té době varovali před vysokou volatilitou a nižší návratností. A zmíněnými doporučeními se snažili pomoci investorům, kteří se neženou za krátkodobými zisky (což je v podstatě protimluv), ale drží se strategie „koupit a držet“.

Filtr pro výběr titulů byl nastaven podle udržitelnosti konkurenční výhody, podnikatelského modelu, schopnosti diktovat si ceny, nákladové efektivity a růstu. Takže v podstatě klasický mustr pro výběr toho, čemu se dá v kostce říkat kvalitní firma/akcie. Co tento filtr vygeneroval? První cca třetina seznamu je následující (zbytku se budeme věnovat příští týden):

-Accenture, který by měl těžit zejména z posunu k digitální ekonomice a využívání cloudových služeb a také rostoucích výdajů korporátního sektoru na poradenské služby.

-Alphabet, který by krátkodobě mohly tížit vyšší investice, ale právě ty jsou podle Morganů nutné pro využití příležitostí na „zelených polích“. Google by díky nim mohl „expandovat svůj ekosystém, rozšířit inovace a následně je monetizovat“.

-Dollar General, u kterého se Morganům líbí priority managementu. Tedy konkrétně ziskový růst tržeb, upevnění pozice nízkonákladové firmy a investice do lidí.

-First Republic Bank, která je podle analytiků MS bankou kvalitní a roste rychleji než její konkurence, ovšem bez toho, aby se pouštěla do příliš velkého rizika. Morgan tu očekává 14 % roční růst zisků na akcii do roku 2021 (porovnatelné banky by se měly těšit jen 9 % růstu EPS).

-NextEra Energy, která je „nejlepší utilitou a s premiérovým byznysem v oblasti obnovitelných energií“.

Z této skupiny bych rád poukázal na první jmenovanou firmu – Accenture. O té jsem tu psal už v roce 2014 a to v pozitivním duchu jako o mimořádném strojku na peníze se silnou rozvahou a valuací, která neimplikovala nějak přehnaná očekávání růstu. To, že firma má silnou pozici na trhu, značku a dobře otestovaný byznys model, není třeba dlouze rozebírat. Projevuje se to mimo jiné na vysoké návratnost investic a kapitálu. Růstovým tahounem je nyní mimo jiné oblast Communications, Media & Technology, která profituje i z posunů v telekomunikacích. A Accenture sází i na rostoucí zájem u využívání umělé inteligence.

V květnu 2014 se akcie obchodovala kolem 80 USD, nyní je to více než dvojnásobek. Následující dva grafy ukazují provozní a volný tok hotovosti (to, co zbude po investicích) generovaný těmito konzultanty. Obojí vzorně roste, ale ke zdvojnásobení částek od roku 2014 nedošlo. Což znamená jediné: Akcie nám zdražilarůst její ceny nebyl tažen jen růstem ziskovosti a toku hotovosti, ale také valuačních násobků. Například poměr ceny k toku hotovosti se vyhoupl z hodnoty 15 na cca 20.


Zdroj: Morningstar

Jak ale bylo uvedeno, Morgan se i přesto domnívá, že titul je stále atraktivní (za těch pár týdnů si připsal asi 5 %). Bezpochyby jej k tomu vede i ultrasilná rozvaha, kde hotovost vysoce převyšuje (úročené) závazky. Prostor pro zvyšování dividend tu je ale dán „jen“ tím, jak se lepší výsledky firmy (či snížením odkupů). Firma má totiž jednoduchý finanční model: Na dividendách a odkupech již vyplácí zhruba to, co vydělá (tedy to, co jí z provozního toku hotovosti zbude po investicích). Dividendový výnos se nyní pohybuje kolem 1,6 %.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688