Jan Hamáček s Andrejem Babišem Foto: archiv

Zeman k Babišovi v čele Rady proti korupci: Podle plodů poznáte je

K Babišovi v čele Rady vlády pro koordinaci boje proti korupci se na čtvrteční tiskové konferenci vyjádřil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Učinil tak na dotaz, co říká na předsednictví Andreje Babiše (ANO11) v čele protikorupční rady vlády a jak hodnotí skutečnost, že Babiš v čele Rady nevadí ministrovi vnitra a předsedovi ČSSD Janu Hamáčkovi.

Dotaz byl položen na tiskové konferenci po skončení prezentace nejvyššího státního zástupce k analýze trestné činnosti zastupitelů. Tiskovou konferenci uspořádal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman ve čtvrtek odpoledne v prostorách Městského státního zastupitelství v Praze.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman v odpovědi nejprve upozornil, že Andrej Babiš je řádně jmenovaným předsedou vlády, a to vlády s důvěrou a Rada je orgánem vlády. Poté odmítl komentovat politiku politickým vyjádřením s tím, že mu přísluší zhodnotit situaci pouze z hlediska práva. Z právního hlediska je podle něho postup Babiše i vlády v pořádku. „Má možnost jmenovat i sám sebe, je to na něm, jak se zachová,“ vysvětlil nejvyšší státní zástupce.

Poté přítomným novinářům doporučil, aby se podívali, na statut Rady a sledovali její činnost. Jiná věc je totiž podle Pavla Zemana věrohodnost nebo důvěryhodnost. „Podle plodů poznáte je,“ připomněl nejvyšší státní zástupce. „Počkejte a podívejte se na jeho činnost a na činnost Rady za pár měsíců.“

Sám nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman je rovněž členem Rady vlády pro koordinaci boje proti korupci stejně jako například ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Michal Mazánek nebo ministr vnitra Jan Hamáček. Podle seznamu členů není členem Rady ministr spravedlnosti.

O tom, že předseda vlády Babiš stanul v čele Rady vlády pro koordinaci boje proti korupci Česká justice opakovaně informovala.

Rovněž Česká justice přinesla souhlasné stanovisko Jana Hamáčka a nesouhlasnou odezvu Pirátské strany ČR.

Irena Válová