Jako za války? Pokud Židé chtějí koupit maso, mají se registrovat.

Židovská komunita v Dolních Rakousích zuří. Vládní pravicová strana chce uzákonit, aby se každý Žid, který si bude chtít koupit košer maso, registroval. To samé by mělo platit také pro Muslimy.

Ještě neuteklo ani sto let od války a už je na obzoru znovu náboženská a rasová segregace. Pravicová Svobodná strana Rakouska (FPÖ), která je zároveň vládní stranou, chce, aby se Židi i Muslimové registrovali, pokud si budou chtít koupit košer nebo halal maso.

A tamní židovskou komunitu to po právu rozzuřilo. "Brzy budeme znovu nosit hvězdu na hrudi," rozčiloval se spolek židovských právníků s odkazem na žlutou Davidovu hvězdu, kterou nosili Židé v období nacismu.

Židé, kteří si budou chtít koupit košer maso, by se podle návrhu měli registrovat pod svým jménem. Píše to německý deník Spiegel. Musí mít potvrzení, že žijí v Dolních Rakousích a že jsou členy místní náboženské komunity. Podle toho by jim mělo být poskytnuto odpovídající množství masa – například 300 až 400 gramů na osobu týdně, jak navrhují ve Vídni, případně 1,25 kilogramů za týden, což odpovídá průměrné spotřebě masa v Rakousku.

Rakouská FPÖ už v minulosti nechvalně proslula řadou skandálů s nacistickým podtextem, teď se ale brání, že je v tom nevinně. "Tento návrh se datuje do roku 2017, kdy byl navržen sociální demokracií," uvedl mluvčí strany Alexander Murlasits. Podle něj nejde o náboženství, ale o ochranu zvířat.

Sociální demokraté kritiku odmítají. Podle nich byl původní návrh mířen na řezníky, nikoli na spotřebitele. Ti se měli registrovat, aby byla dodržována všechna pravidla ochrany zvířat. Rakouská lidová strana, která se Svobodnými tvoří koalici, během jednání odmítla návrh svého vládního partnera podpořit.

I když se obě techniky porážky provádějí bez předchozího omráčení, ve skutečnosti jsou určeny ke snížení utrpení zvířat, tvrdí židovští a muslimští obhájci. Zvířata se zabíjejí podříznutím a vykrvácením. Kritici ale pochybují, že je hala nebo košer porážka opravdu méně bolestivá než běžné postupy.


Zařazenočt 19.07.2018 15:07:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/jako-za-valky-pokud-zide-chteji-koupit-maso-maji-se-registrovat.html
Přílohy

Související témata

Martin Mít
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.