Patria (Patria Finance)
Investice  |  17.07.2018 17:09:19

Vystoupení šéfa Fedu: Zatím bez překvapení, Powell chce postupně zvedat sazby (17.7.2018)

Aktualizováno

Ekonomika Spojených států je na vrcholu "několika let", kdy trh práce zůstává silný a inflace se drží okolo 2procentního cíle americké centrální banky. Prohlásil to dnes prezident Fedu Jerome Powell. Ten přitom podle agentury Reuters bagatelizoval riziko, že by globální ekonomiku mohly vykolejit obchodní války.

Šéf Fedu v předem připraveném projevu pro bankovní výbor Senátu signalizoval nejen to, že americké hospodářství si podle jeho názoru vede dobře, ale také že éra stabilního růstu může pokračovat za předpokladu, že Fed bude činit správná rozhodnutí. "S odpovídající měnovou politikou zůstane po několik příštích let trh práce silný a inflace setrvá poblíž 2 procent," uvedl Powell. Vyslal tak jeden z dosud nejsilnějších signálů, že více než deset let po hluboké krizi a recesi Spojených státůcentrální banka na dosah naplnění svého duálního cíle.

Fed "věří, že - prozatím - je nejlepší cestou vpřed další postupné zvyšování hlavní sazby" tak, aby centrální banka držela tempo s posilující ekonomikou, ale nezvedla sazby příliš rychle nebo příliš vysoko, že by to oslabilo růst, řekl podle Reuters Powell. Pro sebe si nicméně ponechal názor na to, jaké je odpovídající tempo zvyšování sazeb nebo zda se domnívá, podobně jako někteří kolegové v bankovní radě, že zůstane-li inflace pod kontrolou, měla by banka někdy v příštím roce cyklus utahování měnové politiky pozastavit.

"Připravená část vystoupení Jeroma Powella v Senátu nepřinesla překvapení. Šéf Fedu pochválil nedávná data z ekonomiky a daňovou politiku označil za podporu růstu. Rizika pro růst ekonomiky jsou podle něj zhruba vyrovnaná a umírněný růst mezd není zdrojem vysoké inflace," komentuje dnešní napjatě očekávanou událost analytik Patra Finance Tomáš Vlk.

Nic nového jsme se v souhrnu připravené řeči nedozvěděli, tón odpovídá posledním vystoupením, respektive centrálnímu postoji Fedu. Proto ani reakce finančních trhů na nové informace není velká. Americké výnosy mírně rostou, dolar během odpoledne posílil a nyní drží zisky. Akcie zůstávají lehce v záporu. Další impulsy mohou přijít později, když se předseda Fedu zaměří na otázky senátorů.

Finanční trhy očekávají, že Fed do konce roku zvedne hlavní sazbu ještě dvakrát ze současného pásma 1,75 až 2,0 procenta. Futures na úrokové sazby Fedu po zveřejnění Powellova projevu převážně stagnovaly a započítávaly pravděpodobnost 89 procent pro jejich zvýšení v září a 63 procent pro další zvýšení v prosinci.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688