Makroekonomika  |  16.07.2018 10:50:50

Letní odliv dividend se již naplno rozjel. Běžný účet platební bilance v ČR v květnu vykázal deficit ve výši 2,2 mld. korun

Běžný účet se po přebytku v dubnu přesouvá do negativní bilance, ve které během letních měsíců zůstane. Primární vliv na to má obnovený odliv dividend. Odliv důchodů z přímých investic v květnu činil 26,5 mld. , z toho dividendy z přímých investic dosáhly 17,2 mld. (o 14 mld. více než v dubnu).

Výborná ekonomická situace v naší zemi se projevuje ve zvýšené ziskovosti domácích firem. To vysvětluje nárůst výdajů na dividendy v květnu. Kvůli letnímu načasování výplaty dividend se bilance běžného účtu ponese v podobném duchu až do začátku podzimu. Kumulované výdaje na důchody z přímých investic za prvních pět měsíců tohoto roku již činí 103,5 mld. , což je téměř stejné číslo jako za stejné období loňska.

Podle nás bude odliv dividend jedním z faktorů, který bude nadále brzdit posilování koruny. V našem odhadu počítáme s přebytkem běžného účtu za celý rok 2018, který dosáhne 30 mld. , tedy o 24 mld. méně než loni.

Ve srovnání s loňským květnem se jedná o zlepšení bilance běžného účtu o 4,2 mld. . V mediánu předběžných odhadů pro květen trh i náš tým odhadoval deficit ve výši rovných 12 mld. .

Bližší pohled na složky platební bilance ukazuje, že přebytek obchodu se zbožím a službami dále poklesl o více než 5 mld. na 26,3 mld. . Slábnoucí trend českého exportu je patrný i ve statistikách platební bilance. Oproti dubnu byla bilance prvotních důchodu ve výrazně větším deficitu 23,2 mld. , zejména kvůli výše zmíněnému odlivu dividend. Větší byl i deficit druhotných důchodů ve výši 5,3 mld. . Obě položky zahrnují přebytek toku peněz z EU do ČR, který v květnu dosáhl 1,3 mld. .

Také finanční účet zaregistroval odliv kapitálu ve výši 13,3 mld. . Na přímých investicích do ČR přiteklo 5,5 mld. . Portfoliové investice vykázaly oproti dubnu poloviční odliv ve výši 74,7 mld. . I tak se jedná o výrazný deficit způsobený jednorázovým splacením dluhopisu zahraničního nefinančního subjektu, ale také klesající poptávkou zahraničních investorů o korunové vládní dluhopisy. Za uvadajícím zájmem o český dluh zřejmě stále stojí nečekaně horší výhled pro korunu. Ostatní investice vykázaly příliv ve výši 61,6 mld. . Devizové rezervy centrální banky vzrostly o 8 mld. .

Autor: Jakub Červenka
analytik Raiffeisenbank a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688