Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  13.07.2018 11:09:37

Přinese výsledková sezóna zklamání?

Výsledková sezóna za druhé čtvrtletí startuje neoficiálně už dnes s velkými americkými bankami a je proto na čase se spolu s analytiky podívat, jak by mohla vypadat.

Podle Bloombergu velký rozdíl oproti prvním čtvrtletí letošního roku v zásadě nebude. Společnosti z širšího amerického indexu S&P 500 vykážou odhadem meziročně 20% nárůst zisků a tržby jim stoupnou pravděpodobně o 8 %. Druhý kvartál by tak v zásadě „stínoval“ první čtvrtletí, které bylo nejlepší od roku 2011.

Makléři si ale pořád pamatují letošní duben, kdy trhem, který se probelhal druhým výprodejem během několika měsíců, nedokázal posunout nahoru ani 24% nárůst korporátních zisků za první čtvrtletí. „S příchodem výsledkové sezóny za 1Q to byl bezbřehý optimismus,“ říká Jeff Schulze, analytik společnosti ClearBridge Investments v New Yorku. „Teď je ta situace přesně opačná, z optimismu se stal pesimismus. Pokud firmy dokážou tyto odhady naplnit, tak je trh asi odmění, místo toho, aby je potrestal," říká.

Akciové trhy od dubna postoupily, i když hladký tento průběh nebyl. Index S&P 500 znovu sahá po kulaťoučkých 2800 bodech, které vůbec poprvé překonal v lednu. Ve středu ho od ní nedělilo ani 5 bodů. Na současných úrovních se tak pohybuje na 17,5násobku odhadovaných zisků, což odpovídá pětiletému průměru.

Při pohledu na jednotlivé sektoru očekávají analytici Credit Suisse silné kvartální výsledky v bankách a v technologiích. V prvním ze zmíněných odvětví se odhady meziročního růstu pohybují na 10,8 %. V technologiích odhadují analytici nárůst o 19,9 % bez započtení divoké v podobě daňové reformy, kterou před koncem loňského roku prosadil prezident Donald Trump. Při jejím zohlednění vypadají čísla jinak: zisky ve financích by měly stoupnout o 22,5 % a v technologiích o 23,2 %.

Impozantně to může vypadat jen do srovnání s čísly za první čtvrtletí. Zisky v technologiích totiž tehdy narostly o 33,9 % a ve financích o 26,9 %.

Tentokrát lze největší růst podle analytiků švýcarské banky čekat v energetice a v materiálech. V prvně zmíněném sektoru by nárůst očištěný o daně mohl dosahovat více než 128 % a v druhém více než 30 %, odhaduje také Credit Suisse.

„Je třeba říct, že investoři si v posledních 6 měsících zvykli na zisky nad očekáváním,“ napsala společnost Bespoke Investment Group. „Pokud společnosti tuto sezónu nedokážou udržet tempo, domníváme se, že trh bude mít potíže,“ uvedl také podle webu Market Watch.

Podle této společnosti vykázalo v předešlém čtvrtletí skoro 70 % firem zisky nad očekáváním. Druhý kvartál za sebou se tak stalo, že celková míra překonání odhadů byla výrazně výše než dlouhodobý průměr 62,1 %.

Zdroje: BBG, MW, CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688