Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Investice  |  12.07.2018 09:58:45

Vytěsnění akcionářů Unipetrolu v „ohrožení“? Odtajněn nový kvalifikovaný akcionář

Před necelým měsícem ČNB posvětila PKN Orlen tzv. vytěsnění minoritních akcionářů. Cenu 380 /akcii majoritní vlastník odůvodnil předchozím úspěšným dobrovolným odkupem a také předchozí průměrnou cenou z obchodů na burzách. Řada minoritních akcionářů již déle prezentuje „fér cenu“ za akcie Unipetrolu na vyšších úrovních.

Rozezlení nad postupem majoritního vlastníka pak přišlo především v souvislosti s letošní valnou hromadou, resp. rozhodnutím o nevyplacení dividendy. Management petrochemického koncernu, dosazený přitom právě ze strany PKN Orlen, po letech dividendového půstu předloni přistoupil k první výplatě požitku ve výši 5,52 /akcii z hospodaření roku 2015. Loni se pak akcionáři dočkali 8,30 /akcii, když zisky se dále zvýšily. Management ve své strategii prezentoval progresivní dividendovou politiku. I přes loňské opět výrazně pozitivní hospodaření koncernu se však akcionáři letos dividendy nedočkali. PKN Orlen si prosadil svou...

Hájek a spol.

Právě již na valné hromadě, která začala ve čtvrtek 28. června, ale skončila díky akcionářskému maratonu otázek a protestů, až následující den, se prezentovala skupina minoritních akcionářů. Vystupoval zde často Tomáš Hájek, který je znám zejména z kauzy autobazarů AAA Auto, kde ve společenství akcionářů tlakem na majoritního akcionáře prosadil vyšší cenu odkupu. Jak po valné hromadě Unipetrolu uvedla následně ČTK, Hájek dle svých slov zastupuje asi 300 akcionářů vlastnících zhruba 1,3 % akcií. Jednání ve shodě však nezlegalizoval, resp. až nyní.

Ve středu 11. července regulátorovi nahlásil hlasovací práva v Unipetrolu v celkové výši 1,13 %, na kterém se podílí celkem 14 subjektů. Odtajněno tak bylo, že sám Hájek vlastní téměř 121 tisíc akcií Unipetrolu, tedy necelou desetinu procenta. Zmiňovaných 1,13 % představuje přes 2,05 milionu akcií Unipetrolu, které lze aktuálně ocenit na 769 milionů korun.     

Většina akcionářů jednajících ve shodě jsou fyzické osoby. Objevuje se však také na Kajmanech registrovaná společnost Petrus Advisers, která je již známa jako akcionář MONETA MONEY Bank. Letos banku vyzývala k nevyplácení více jak 70 % zisku, resp. zaměření se spíše na akvizice.

Tomáš Hájek prezentuje své sdružení minoritních akcionářů společnosti Unipetrol na internetu. V diskusích lze také nalézt jeho názor na „fér cenu“ vytěsnění na úrovni 450 /akcii. Uvidíme tedy, co následující měsíce, kromě neustálých změn v dozorčí radě Unipetrolu, přinesou.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688