Hamáček představil e-občanky. Ušetří vám cesty na úřady

Od července dostávají žadatelé o občanský průkaz automaticky verzi s čipem, která byla dříve za příplatek. S novou občankou se jejím majitelům otevírá cesta do digitálního portálu státní správy. Tam mohou už dnes vyřídit 37 služeb, třeba získat potvrzení o bezdlužnosti nebo zjistit, kolik bodů už nasbírali za dopravní přestupky. Počet služeb, které půjde takto vyřídit, se bude rozšiřovat.

E-Občanku představil v pondělí ministr vnitra Jan Hamáček. "Digitalizace ve státní správě není volbou, ale je naprostou nutností. Pokud má stát fungovat správně, musí využívat osvědčené metody 21. století a ty spočívají v digitalizaci," řekl na tiskové konferenci Hamáček.

Ministerstvo spustilo portál občana, který lidé najdou na adrese www.gov.cz/obcan. Pomocí e-občanky se každý bude moci přihlásit k jednotlivým službám, kterých je v první fázi 37.

"Jsme teprve na začátku, další služby budou přibývat. Naší ambicí je, aby občané měli na jednom místě pod kontrolou všechny údaje, které o nich vede státní správa," vysvětloval Hamáček.

On-line mohou majitelé e-občanek žádat třeba o výpis bodového hodnocení řidiče, výpis z insolvenčního rejstříku nebo o výpis z rejstříku trestů, a získat informace, které o nich má Česká správa sociálního zabezpečení. V budoucnu by ministerstvo chtělo umožnit tímto způsobem i účast ve volbách.

"Díky e-občance máme prostředek, kterým se lidé mohou zaručeně prokazovat, když chtějí nějakou on-line službu využít," dodal ministr vnitra. Aby mohli novou službu využívat, budou občané kromě občanky s čipem potřebovat také čtečku. Ty stojí přibližně 200 korun.

Vydání občanky s čipem už nebude zpoplatněno, předčasná výměna ale ano, pokud by občan nechtěl čekat, až mu vyprší platnost stávajícího dokladu, bude stát 200 korun. K e-občance dostanou klienti dva kódy, první (Identifikační osobní kód) plní obdobnou funkci, jako kód PIN u mobilního telefonu. Pokud jej zapomenete, respektive třikrát špatně zadáte, budete moci doklad odblokovat deblokačním osobním kódem. Do počítače bude potřeba nainstalovat si příslušnou aplikaci eObčanka, která je dostupná na stránkách úřadu.

Využívat elektronické služby občany nikdo nenutí. Pokud o ně nemají zájem, nemusí si e-občanku aktivovat a mohou průkaz využívat stejně, jako používali starou občanku.


Zařazenopo 09.07.2018 14:07:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/hamacek-predstavil-e-obcanky-usetri-vam-cesty-na-urady.html
Přílohy

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V