Silvia Holá (xPartners)
Okénko investora  |  02.07.2018 15:08:05

Červená karta pro Deutsche Bank v USA

Americká dceřiná společnost německé banky Deutsche Bank selhala v druhé fázi ročních zátěžových testů americké centrální banky. Výsledná diagnóza zmiňuje „významné mezery“ v řízení rizik. Z 18 velkých bank, které byly podrobeny přezkumu, dosáhly částečného schválení svých plánů na rozdělování likvidity pouze tři instituce. Jsou to investiční banky Goldman Sachs, Morgan Stanley a State Street Corporation.

Šlo o druhou fázi testů. V té se FED zaměřil především na kvalitativní aspekty a na individuální výkonnost bank pro případ finanční krize. Testy byly podrobeny projekty kapitálové distribuce (odkup akcií a distribuce dividend). První kvantitativní fáze, jejíž výsledky byly zveřejněny 21. června, prověřila 35 bank a zjistila, že tyto jsou dostatečně kapitalizované, a tudíž na krizi připravené.

Plán likvidity německé banky nebyl schválen, čímž se naplnila očekávání investorů. Ze závěrů FEDu plyne, že aktivity společnosti DB USA vykazují nedostatky v oblasti kapitálové distribuce a v jejím přístupu k plánování příjmů a ztrát v krizi. Ve své zprávě FED upozornil na závažná pochybení v praxi kapitálového plánování, v procesu údajů i v sekci řízení rizik a interního auditu.

Všechny zkoumané aktivity zahraničních bank zahrnuté v této části testů procházely zkouškou poprvé. Testovala se spolehlivost bankovního sektoru v potenciální krizi. Svět totiž očekával velmi silnou recesi s nárůstem míry nezaměstnanosti na 10 %, kterou měli doprovázet turbulence na trhu s dluhopisy. Tento scénář byl jedním z nejvážnějších. Testy zavedl do praxe finanční zákon Dodd-Frank po krizi v roce 2008 s cílem zajistit, aby banky měly v případě systémové krize pevnou základnu.

Německá banka selhala v zátěžových testech FEDu již v letech 2015 a 2016. Bude tak muset předložit své mateřské společnosti ke schválení nový plán distribuce likvidity. Tato námitka americké centrální banky zasáhla první německou banku, která nedávno dosáhla plného zotavení. To se projevilo novým generálním ředitelem, snižováním personálu a také implementací nové strategie.

DB USA tvrdí, že významně investovala do zlepšení svých kapacit na rozdělení likvidity, jakož i procesu řízení a infrastruktury. Banka slibuje, že ve snaze nepoleví a bude nadále hledat konstruktivní řešení ve spolupráci s regulačními orgány. Tímto způsobem chce dosáhnout regulačních i interních cílů.


Silvia Holá

Silvia Holá

V oboru finančních trhů působí pět let. Ve společnosti Grant Capital připravovala pravidelné analýzy vývoje cen finančních instrumentů a fundamentální výhledy trhů, pak pracovala ve společnosti WBP Online. Nyní pracuje jako hlavní analytička společnosti xPartners. Věnuje se převážně dění na komoditních trzích a forexu. Zároveň dokončuje studium oboru Finance na Mendelově univerzitě v Brně.



xPartners - Investiční služby

xPartners

Doba je dynamická a nabízí inovativní investiční příležitosti. Proto jsme tu my, mezinárodní společnost poskytující spolehlivé a bezpečné investiční služby po celém světě včetně České republiky - s lokální podporou v rodném jazyce a propracovaným systémem vzdělávání.

Více informací na: https://www.xpartners.com


09.07. 10:59  Nepřekvapivé... (Petr Ježek)
04.07. 09:27  německo (Honza)
02.07. 20:52  německo (vlastimil)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688