TNBiz (TN.cz)
Energie  |  02.07.2018 08:45:38

Za co platí Češi více než Evropa? Vedou energie a mobilní služby

Život v Česku je sice sedmý nejlevnější z celé Evropské Unie. což potvrzují nejaktuálnější výsledky statistického úřadu Eurostat. Ale i přesto se ale najdou zboží a služby, za které Češi platí mnohem více než jejich evropští sousedé.

V porovnání se zbytkem Evropy je částka, kterou Češi zaplatí měsíčně za elektřinu, vodu a vytápění, desátá nejvyšší. Například ve Švédsku, které se řadí mezi nejdražší země Evropy, jsou poplatky za energii a vodu více než dvakrát nižší než u nás. Češi, obdobně jako Britové nebo Dánové, měsíčně investují do elektřiny, vody a vytápění zhruba čtyři tisíce korun českých.

 

Další položka, která zatěžuje české peněženky mnohem více než ty evropské, jsou mobilní tarify. Tuzemské ceny volání a datových služeb jsou o čtvrtinu vyšší než v sousedním Německu a o celou polovinu než v Polsku. České mobilní tarify tak vycházejí jako čtrnácté nejdražší ze všech 39 srovnávaných tarifů v databázi Numbeo.

 

Využití taxi služby je další položkou, která se v Česku prodraží více než ve zbytku Evropy. Tuzemská cesta taxíkem je osmnáctá nejdražší z celé Evropy. Za jeden kilometr cesty Češi zaplatí přibližně stejně jako Španělé nebo Irové. Zatímco polské taxislužby účtují zákazníkům 13 korun českých za ujetý kilometr, ty české téměř dvakrát více.

Na rozdíl od ostatních Evropanů je pro Čechy velkou finanční zátěží i bydlení. A to ať už pronájem nebo koupě nemovitosti. Cena za koupi metru čtverečního v centru města stojí v Česku přibližně stejně jako v Belgii, tedy zhruba 76 tisíc korun českých. Cena vlastního bydlení je u nás třináctá nejvyšší z celé Evropy.

 

Jídlo, které stojí Čechy mnohem více, než ostatní Evropany, jsou ryby. Tuzemská cena této zdravé součásti jídelníčku přesahuje evropský průměr o devět procent. Cena ryb je v Česku dvanáctá nejvyšší z celé Evropské Unie. Rybí maso tak Čechy stojí přibližně stejně jako Holanďany nebo Řeky.

Vysoké ceny uvedeného zboží přitom na Čechy dopadají mnohem více než na ostatní zmiňované Evropany. Důvodem jsou stále podprůměrné tuzemské výdělky ve srovnání se zbytkem Evropské Unie.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688