Jan Hamáček s Andrejem Babišem Foto: archiv

Policie možná nebude muset evidovat prohřešky řešené napomenutím

Policisté možná nebudou muset do svých statistik zaznamenávat přestupky vyřešené napomenutím. Poslanci připraví novelu příslušného zákona, která záležitost upraví. Jejich snaha bude mít podporu nového ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Vyplynulo to z dnešní sněmovní debaty nad interpelací Zdeňka Ondráčka (KSČM). Současný stav podle něho policisty ještě více a zbytečně policisty zatěžuje.

Možnost řešení přestupku napomenutím přinesla reforma přestupkové legislativy účinná od loňského července. Před tím policie řešila prohřešky domluvou, nikde se nezaznamenávala. Z Ondráčkovy písemné interpelace vyplývá, že ani napomenutí policisté dosud neevidovali. Letos v červnu ale vydalo ministerstvo vnitra metodické doporučení. Vzniká podle poslancova písemného dotazu nový příkaz pro napomenutí uložené na místě, s nímž mají policisté nakládat stejně jako s pokutovými bloky.

„Zjednodušeně řešeno policista, který se rozhodne za spáchání přestupku uložit jeho pachateli toliko napomenutí, bude administrativně zatížen stejně jako ten, který mu uloží pokutu,“ napsal Ondráček v interpelace, která mířila na Hamáčkova předchůdce Lubomíra Metnara (za ANO). Na plénu se poslanec tázal, zda je společensky potřebné přestupky vyřešené domluvou evidovat.

„Není potřeba zvyšovat administrativní zátěž policie,“ zdůraznil nový ministr vnitra. Zaznamenávání přestupky řešených napomenutím označil za evidenci pro evidenci. Hamáček uvedl, že pokud by vznikla poslanecká iniciativa záležitost upravit novelou, poskytl by k tomu odborné kapacity ministerstva vnitra. Příprava vládní předlohy by podle něho trvala dlouhou.
Ondráček řekl, že je připraven spolu s bývalým ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) návrh novely nachystat. K dispozici by mohla být podle něho na podzim.

(čtk)