ČNB zvedla sazby, koruna přesto začíná ráno slabší než včera (Ranní zpráva z finančního trhu)

Spotřebitelská inflace v Německu se v květnu dostala nad cíl Evropské centrální banky. Důvěra v tamější ekonomiku sice mírně poklesla, stále se ale drží v pásmu, které signalizuje hospodářský růst. Euro se pořád zmítá v nejistotě na trhu okolo obchodních válek. Česká národní banka včera zvýšila sazby, kurzu koruny to však příliš nepomohlo.

Setkání Evropské rady problém Brexitu nevyřeší             

Dnes bude zveřejněná statistika spotřebitelské inflace v jednotlivých zemích eurozóny. Německá spotřebitelská inflace by měla červnu o desetinku zpomalit, nadále však zůstane nad cílem ECB. V Německu už delší dobu prosakují do inflace tlaky z napjatého trhu práce, především kvůli vyšším mzdám. Celkově pak dnešní data budou indikovat, že se inflace v eurozóně v červnu dostala na 2% cíl ECB. Bude tak na nejvyšší úrovni od února 2017 a měla by ještě zrychlit nad 2 % v létě. Na konci roku by pak měla díky efektu statistické základny zpomalit.

Trh však v následujících dnech bude zajímat i vývoj okolo Brexitu, přičemž nejpalčivější je problém okolo irských hranic. Tým SG ekonomů ale neočekává, že by se na dnešním setkání Evropské rady našlo řešení. Horkým tématem jsou spíše problémy okolo migrace a euro-rozpočtu. Migrace, spolu se společnou bezpečností a obranou Shengenu tak budou hlavními tématy.

Euro včera nemělo svůj den

Euro včera pokračovalo v oslabování a dnes ráno se ocitlo na 1,153 USD/EUR. Kurzu eura proti dolaru nepomohla ani včerejší statistika objednávek ze zámoří, která i přes pokles předčila očekávání trhu. Ten se přece jen pořád zmítá v nejistotě z pokračování obchodních válek. K uklidnění mu trochu pomohlo včerejší vyjádření D. Trumpa, který trh utvrdil, že žádné opatření k omezení čínských investic nechystá.

Maďarská nezaměstnanost zůstane na minimu

Od doby, kdy si americký prezident začal pohrávat s myšlenkou zavedení obchodních omezení, pozorujeme oslabování regionálních měn. Česká koruna od dubna ztratila přes 60 haléřů a takřka se dotkla opět hodnoty 26 CZK/EUR. Polský zlotý za stejnou dobu ztratil téměř 5 % a maďarský forint dokonce o 1pb více. Hrozba eskalace obchodních válek vede k odlivu kapitálu z regionu a regionálním měnám nepomáhá ani období výplaty dividend. Ke změně kurzu pravděpodobně nedojde ani dnes, kdy v regionu bude zveřejněna pouze statistika z maďarského trhu práce. Míra nezaměstnanosti v květnu zůstala podle mediánu trhu na svém dosavadním minimu. Maďarská ekonomika, stejně jako v ostatních zemích V4, čelí napjatému trhu práce, a ani dvouciferný růst mezd nepomáhá tamní inflaci se dostat na cíl maďarské centrální banky. Ta se tak ke zvyšování sazeb letos nedostane.

ČNB zvýšila sazby, korunu však příliš nepodpořila

Nejdůležitější událostí včerejška i tohoto týdne bylo rozhodnutí ČNB zvýšit svou základní úrokovou sazbu o 25 bb na 1 %. Trh včera ráno očekával takovéto oznámení s 60% pravděpodobností a koruna na něj reagovala skokovým posílením o 20 haléřů na 25,7 CZK/EUR.

Postupem času ale česká měna ztrácela a nepodpořila ji ani následná tisková konference guvernéra Rusnoka. A to i přesto, že na ní zaznělo, že bankovní rada vyhodnotila rizika stávající prognózy jako proinflační, tedy ve prospěch zvyšování sazeb. Dnes ráno se česká koruna obchoduje na ještě slabších úrovních 25,95 CZK/EUR, tedy 5 haléřů pod tím, kde včera ráno začala. Více najdete v naší analýze ze zasedání ČNB zde: http://bit.ly/2KdGsrN.

Autor: Monika Junicke

Zařazenočt 28.06.2018 08:06:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/1f5cab57_cnb_zvedla_sazby_koruna_presto_zacina_rano_slabsi_nez...


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V