ČNB zvýšila sazby, banky budou zdražovat (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

ČNB zvýšila sazby o 25 bb a banky již chystají zdražování.

Evropské akcie by měly po otevření trhů zahájit růstem.

Dnešek je nabitý ekonomickými událostmi. V eurozóně bude zveřejněna důvěra v ekonomiku, kde se očekává mírný pokles. Dále pak spotřebitelská důvěra či důvěra v průmysl nebo oblast služeb. V Německu se dočkáme inflačních dat. Amerika představí růst HDP za první kvartál či nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti.

Société Générale snížila doporučení španělskému realitnímu fondu Merlin Properties na Držet a současně také doporučení zvýšila na Koupit pro amerického ropného těžaře EOG Resources.

Obchodování na zámořských trzích

Americké trhy nakonec zakončily včerejší obchodování ve ztrátách i přes velmi slušné zisky z počátku seance. Zmírnění restriktivních opatření vůči čínským investicím z počátku napomohlo trhům k růstu, tato zpráva ale sama o sobě již nestačila na propady v technologickém sektoru. Index Dow Jones klesl o 0,7 %, S&P 500 oslabil o 0,9 % a technologický Nasdaq ztratil dokonce 1,5 %. Za propadem trhů stojí především technologické firmy, které oslabily 1,5 %. Následovali je výrobci luxusního zboží a finanční instituce, když oba sektory ztratily 1,3 %. Nejlépe se vedlo energetickým společnostem (+1,3 %), které reagovaly na růst cen ropy na světových trzích.

Trhy v asijsko-pacifickém regionu v závěru dnešního obchodování jsou spíše ve ztrátách. Ty se pohybují v širokém rozpětí od 0,1 do 1,8 %. Menší zisky si připisují jen trhy v Austrálii (+0,3 %) a Hongkongu (+0,1 %). V rámci japonského indexu Nikkei 225, který klesá o pouhou jednu setinu procenta, se nejméně daří energetickým společnostem (-2,3 %) a sektoru zdravotní péče (-1,4 %). Naopak se daří technologickým firmám (+0,6 %) a výrobcům luxusního zboží (+0,5 %). 

Bankovní sektor

Česká národní banka včera překvapila většinu analytiků, když zvýšila klíčovou úrokovou sazbu o dalších 25 bb na jedno procento. Je to nejvyšší úroveň za posledních osm let. Centrální bankéři tak reagovali na obavy z růstu inflace. Pro zvýšení sazeb zvedli ruku všichni přítomní. Bankovní rada již čtvrtým zvýšením od loňského dubnového ukončení měnových intervencí reagovala na vývoj české ekonomiky, v níž dochází k přehřívání na trhu s bydlením a zejména pak na trhu práce. Výsledkem je vyšší inflace. V květnu spotřebitelské ceny meziročně vzrostly o 2,2 %, což bylo více, než ČNB očekávala. Vyšší úrokové sazby ČNB se projeví ve zdražování úvěrů a hypoték. Ředitel pro úvěrové produkty Moneta Money Bank Tomáš Kostrhoun potvrdil, že zvýšení sazeb ze strany ČNB velmi pravděpodobně promítnou během července do sazeb hypotečních úvěrů. Obdobně se vyjádřil i mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek. Příští zasedání ČNB je již v srpnu a další zvýšení sazeb nelze vyloučit.

Autor: Jiří Kostka

Zařazenočt 28.06.2018 08:06:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/1d50589d_cnb_zvysila_sazby_banky_budou_zdrazovat

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V