Domácí sazby zůstanou beze změny, výstup však bude jestřábí (Ranní zpráva z finančního trhu)

Z pohledu dat bude dnešek patřit k těm méně zajímavým dním. Nižší objemy nakupovaných aktiv v rámci programu QE ukrojí z květnového růstu peněžní zásoby eurozóny. Naopak úvěry poskytované privátnímu sektoru vzrostou. Nad eurem bude i nadále viset Damoklův meč v podobě eskalace obchodních válek. V Česku si dnes jestřábi pro zvýšení úrokových sazeb zřejmě nedoletí. Výstup zasedání však trhy přesvědčí, že růst sazeb je na spadnutí.

Peněžní zásoba v eurozóně poklesne

V eurozóně bude dnes zveřejněno, jak se v květnu vyvíjela peněžní zásoba M3. Podle ekonomů SG tempo jejího růstu zpomalilo z dubnových 3,9 % na 3,7 % a to především v důsledku nižších odkupů aktiv v rámci programu kvantitativního uvolňování (loni 60 mld. EUR oproti letošním 30 mld. EUR). Dobrou zprávou je rostoucí objem úvěrů poskytovaných privátní sféře. Ten by měl podle našeho odhadu v létě dosáhnout úrovně 4 % y/y a na konci letošního roku překročit hranici 4,5 %.

Obavy z obchodních válek drží euro na slabších úrovních

I přes nedostatek zajímavějších dat společná evropská měna včera ze svého konta odepsala 0,3 %, když oslabila na 1,666 USD/EUR. Euro drží pod tlakem obavy z obchodních válek a možného zavedení cel na dovoz aut z EU a další eskalace konfliktu s Čínou. Donald Trump včera prohlásil, že jeho postup při omezování čínských investic do technologických firem by mohl být mírnější. Hrozba dalších oznámení a eskalace obchodních válek však stále visí ve vzduchu.       

Zasedání ČNB se ponese v jestřábím duchu

Bankovní rada ČNB dnes sice s největší pravděpodobností ponechá úrokové sazby beze změny, diskuze po tomto zasedání však podle našeho názoru přinese jestřábí výstup. V posledním období se z ČNB stále častěji ozývaly hlasy, že by centrální banka neměla se zvyšováním sazeb vyčkávat až na přelom roku, kdy utahování měnových podmínek předpokládá její prognóza. Důvodem je jednak slabší koruna (ve druhém čtvrtletí zhruba o 40 haléřů, než předpokládala květnová prognóza ČNB) a dále pak silný mzdový růst, který se již začíná propisovat do inflace. K utažení měnových podmínek se však ČNB na dnešním zasedání zřejmě nerozhoupe. S tímto krokem si podle našeho názoru počká až na srpen, kdy bude mít novou prognózu. I tak ale šanci na dnešní „hike“ nevidíme jako nulovou, dáváme mu 25% pravděpodobnost. Po srpnovém zvýšení sazeb očekáváme další utažení měnových podmínek. Více informací naleznete v našem reportu na: http://bit.ly/2tjfPr6.          

Koruna vyčkává na výsledky zasedání ČNB

Kurz koruny se včera ustálil kolem hladiny 25,90 CZK/EUR. Na silnější úrovně se zatím nehrne a to i navzdory tomu, že riziko dnešního zvýšení úrokových sazeb není nulové. Vzhledem k tomu, že centrální banka podle nás ponechá úrokové sazby nakonec beze změny, může kurz koruny v první reakci ještě mírně oslabit. Jestřábí výroky na následné tiskové konferenci a odhodlaní ČNB sazby zvyšovat, však poté mohou kurz koruny poslat na silnější úrovně. Zisky však bude limitovat celkově negativní sentiment vůči nedolarovým aktivům a strach z obchodních válek.

Autor: Jana Steckerová

Zařazenost 27.06.2018 08:06:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/f53df084_domaci_sazby_zustanou_beze_zmeny_vystup_vsak_bude_jes...

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V