STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  25.06.2018 14:21:15

Makroekonomické události tohoto týdne (25. 6. – 29. 6. 2018)

Autor: Bc. Martin Pohl

I tento týden zjistíme mnoho makroekonomických statistik a událostí. Například se dozvíme obchodní bilance zboží, index spotřebitelské důvěry, hrubý domácí produkt, podpory v nezaměstnanosti, cenový deflátor HDP, míra růstu HDP a mnoho dalšího, v následujícím textu jsou významné makroekonomické události tohoto týdne podrobněji rozepsány.

Pondělí 25. 6.

Začátkem týdne se dozvíme IFO index podnikatelské nálady pro Německo za měsíc červen, u kterého očekáváme drobné zhoršení na 101,8 bodů a index očekávání taktéž pro Německo za měsíc červen s hodnotou patrně stejnou jako v květnu – 98,6 bodů. V USA se dozvíme statistiky prodejů nových domů za měsíc květen, kde předpokládáme nárůst oproti hodnotám z dubna a dále Spojené státy americké zveřejní index spotřebitelské důvěry, která zřejmě drobně poklesne o 4 desetiny bodu na hodnotu 127,6. Japonsko v pondělí odtajní dubnová čísla indexu současné ekonomiky s očekávanou hodnotou 117,5, což by znamenalo zvýšení ekonomické aktivity oproti předchozímu měsíci, kdy index dosahoval menších hodnot.

Úterý 26. 6.

úterý k nám dorazí informace o počtech schválených hypotečních úvěrůVelké Británie za květen (očekáváme nárůst), taktéž z Velké Británie se dozvíme červnový index CBI realizovaných prodejů, kde patrně dojde k poklesu o jedno procento na 10%. USA přednese S&P/Case-Shiller index cen domů za měsíc duben, u kterého však neočekáváme změnu a index zřejmě zůstane na hodnotě 6,8 %. Další makroekonomickou statistikou z USA můžeme jmenovat index objednávek zboží dlouhodobé spotřeby za červen, zde patrně dojde ke zvýšení tohoto indexu, avšak stále do záporných hodnot na -0,9 %. Jako každé úterý dojde v USA k pravidelné aktualizaci API týdenních zásob ropy. Tento den také přednesou své projevy představitelé monetárních autorit eurozóny, Velké Británie i USA.

Středa 27. 6.

V polovině pracovního týdne zjistíme hodnoty spotřebitelské důvěry pro Francii a Itálii, Itálie přidá i statistiky podnikatelské důvěry a hodnoty obchodní bilance se státy mimo Evropskou unii a index cen výrobců za měsíc květen. Za eurozónu se dozvíme data o privátních půjčkách za měsíc květen a také velikost peněžního agregátu M3 za měsíc květen, ten pravděpodobně klesne o jednu desetinu procentního bodu na 3,8 % oproti květnu minulého roku. Eurozóna také tento den vydá souhrnný ekonomický bulletin. Spojené státy americké v polovině týdne vydají mnoho makroekonomických statistik. Jmenovat můžeme počet žádostí o hypoteční úvěr k 22. červnu, obchodní bilanci zboží, objednávek zboží dlouhodobé spotřeby, statistiky rozjednaných prodejů nemovitostí, EIA zásob surové ropy, zásob benzinu a topných paliv. I tento den bude mít projev několik představitelů centrálních bank (Kanady, Nového Zélandu a Velké Británie).

Čtvrtek 28. 6.

V druhé polovině týdne, konkrétně ve čtvrtek dojde k setkání Evropské rady, Německo zveřejní hodnoty importních cen a spotřebitelské důvěry. Velká Británie představí index cen nemovitostí, Španělsko přednese hodnoty maloobchodního prodeje a Itálie předběžné hodnoty indexu spotřebitelských cen za měsíc červen. Za eurozónu jako celek se dozvíme červnové hodnoty spotřebitelské důvěry (patrně pokles o 6 desetin procentního bodu na záporných -0,1), sentiment ve službách (vzrůst na hodnotu 15,9), podnikatelské klima (zřejmě mírný pokles na 1,20), index průmyslové důvěry (s očekávanou hodnotou 6, 5, což by znamenalo pokles oproti květnu) a indikátor ekonomického sentimentu, kde očekáváme mírně pokleslou hodnotu oproti květnu – 112,1 bodů.

USA dojde ve čtvrtek k pravidelné aktualizaci nových i stávajících žadatelů o podporu v nezaměstnanosti, roční dynamika HDP za první čtvrtletí s pravděpodobnou hodnotou 2,2 % (stejně jako v minulém období) a HDP cenový deflátor za první kvartál 2018, u něj očekáváme pokles na 1,9 % z původních 2,3 %.

Pátek 29. 6.

Na pátek je naplánováno zveřejnění maloobchodních prodejů Německa nebo jeho míry nezaměstnanosti, kde se očekává stejná míra jako v měsíci květnu, tedy 5,2 %. Francie dodá informace o producentských cenách, spotřebitelských výdajích a předběžnému indexu spotřebitelských cen. Velká Británie zveřejní hodnoty hrubého domácího produktu za první čtvrtletí, kde očekáváme mírný nárůst v roční změně na 1,3 %, dále zveřejní index celkových podnikatelských investic za první kvartál, kde oproti předchozímu čtvrtletí pravděpodobně dojde k nárůstu na 0,4 %. Zajímavá bude taktéž hodnota schválených hypotečních úvěrů Velké Británie za květen, kde můžeme předpokládat mírné navýšení. Index spotřebitelských cen bude zveřejněn i za celkovou eurozónu za měsíc červen, očekáváme nárůst o desetinu procentního bodu na 2 %. Své konečné hodnoty HDP přednese i Kanada a to za měsíc duben. Z USA k nám dorazí údaje o osobních příjmech a výdajích za květen, u příjmů očekáváme nárůst, zatímco u výdajů pokles. Beze změny očekáváme americký jádrový index výdajů na osobní spotřebu (0,2 %).

New York Stock Exchange

STOX.cz

STOX.cz je portál společnosti Grant Capital a.s. pro podporu online obchodování s minimálními náklady a komplexně nejvýhodnější podporu.

Více informací na: www.stox.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

29.06.2018Páteční obchodní seance 29. 6. 2018 STOX.CZ (Grant Capital)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688