Tron naostro spouští svůj mainnet

Mezi projekty, které se loni na trhu s kryptoměnami objevily, patří Tron. Na této platformě funguje měna tronix (TRX). Jde o token, který doposud pro svůj chod využíval platformu Ethereum, nyní přechází na svůj vlastní blockchain.

Projekt Tron má sloužit zejména zábavnímu průmyslu. Vytvořen byl vývojáři ze singapurské společnosti Tron Foundation v září 2017. Pozornějšímu čtenáři dojde, že to bylo přesně v době, kdy se celý trh začal strmě zvedat a kryptoměny nabíraly na ceně.

V současnosti na základě sítě Tron funguje například singapurská společnost oBike, která se zabývá půjčováním jízdních kol. V plánu má provoz vlastní měny oCoin.

Obecně má Tron umožnit ukládaní a sdílení obsahu, a to na celosvětové úrovni. Využívat se k tomu má technologie distribuovaných úložišť. Uživatelům této platformy je umožněno volně nakládat se svými daty, například distribuovat je po světě. Tvůrci obsahu si tak mohou rozhodnout, kam všude v rámci sítě obsah vypustí nebo jaké si budou účtovat částky za zpřístupnění tohoto obsahu. Představitelé takových služeb jsou třeba Netflix a jemu podobné servery.

V případě sítě Tron je ovšem všechno v dikci tvůrce. Ten si sám určí třeba to, za kolik svoji tvorbu poskytne. Zaplaceno za ni dostane v měně tronix (TRX) přímo od uživatelů. Momentálně je celkový počet tokenů TRX omezen na 100 miliard virtuálních mincí. Cena za jednotku, za jeden token je nyní (25. 6. 2018) přibližně na úrovni 0,0418 USD. Historicky nejvyšší dosažená cena pochází z ledna letošního roku. Cena TRX tehdy byla přibližně 0,3 USD za token. Tronix v poslední době klesal zejména kvůli celkovému „medvědímu“, tedy padajícímu, trendu na trhu.

Podobně jako jiné altcoiny se cena TRX odvíjí od ceny bitcoinu. Zkušení čtenáři již jistě zaznamenali pokles celého trhu. Tím pádem i měna tronix zaznamenala podstatné ztráty na své ceně.

Ačkoli funguje síť Tron na bázi etherea, v květnu letošního roku (konkrétně ve čtvrtek 31. 5.) došlo k jednomu zásadnímu kroku vpřed! Vývojáři se rozhodli otestovat vlastní mainnet. Tron tak spouští vlastní blockchain, aby již projekt nebyl závislý na provozu Etherea.

Zahájení kompletně ostrého provozu je naplánováno na zítřek, po více jak třech týdnech zkušebního provozu. Přechod na vlastní blockchain není vůbec snadná operace. Stačí si představit situaci, kdy např. menší česká firma přechází na nový IT systém.

Se změnou systému dochází zároveň k přechodu na nové tokeny. O ten se postaraly samotné kryptoburzy, kdy podporu novým tokenům poskytuje dohromady 30 subjektů. Uživatelé tak mohli své staré tokeny na těchto burzách ponechat. Burzy podporující tronix byly během přechodných dní od pátku minulého týdne do dnešního dne uzavřeny vkladům a výběrům tohoto tokenu. Jinak ale vše probíhá jednoduše bez omezení obchodování s TRX. Burza vám automaticky vymění staré tokeny za nové, samozřejmě v kurzu 1:1. Během zítřka pak budete moci TRX z kryptoburz opět vybírat. Zároveň by mělo dojít k volbě „super představitelů“ Tronu, kteří budou dohlížet na kvalitní funkčnost celé sítě, budou reprezentovat komunitu stojící za Tronem a budou se podílet na výpočtech a validacích v rámci sítě. Do voleb se přihlásilo 43 subjektů, vybráno má být 27 z nich.

Tron má dobře našlápnuto. Jedná se o specifickou platformu, která má najít užití v zábavním průmyslu. Tento obor je dnes velmi konkurenční. Nutno ale říci, že co se blockchainových projektů týče, moc podobných projektů zatím nevzniklo.

The post Tron naostro spouští svůj mainnet appeared first on Kryptomonitor.


Zařazenopo 25.06.2018 12:06:00
Zdrojkryptomonitor.cz
Originálkryptomonitor.cz/2018/06/25/tron-naostro-spousti-svuj-mainnet/
Přílohy
KategorieHlavní zprávy

Související témata

Ethereum | Kryptoměny
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.