Macron a Merkelová se před summitem shodli na reformách EU


Tereza Chlebounová, Euroskop, 22. 6. 2018

Společný rozpočet eurozóny v roce 2021, snížení počtu eurokomisařů nebo celoevropské volební listiny – tyto a další návrhy obsahuje společná deklarace, kterou v úterý 19. června podepsali německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron na zámku Meseberg severně od Berlína. Prohlášení zdůrazňuje francouzsko-německou jednotu krátce před klíčovým setkáním Evropské rady, které proběhne 28. a 29. června.

Deklarace potvrdila vytvoření rozpočtu pro eurozónu a přeměnu Evropského stabilizačního mechanismu na Evropský měnový fond. Rozpočet by měl fungovat od roku 2021, o jeho velikosti budou podle serveru Euractiv.com obě země diskutovat s dalšími členy eurozóny. Macronovi se tak definitivně podařilo získat na svou stranu německou kancléřku, byť jeho původní představa o podobě rozpočtu byla daleko ambicióznější.

Podle předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera umožní německo-francouzská deklarace pokročit v reformách EU. Merkelová ho podle serveru Politico.eu označila za „novou kapitolu“. Kritikům deklarace se nelíbí, že jsou návrhy formulovány příliš vágně, bez jasných detailů. Jak ale uvedl server Euractiv, příliš konkrétní návrh by podle Macrona spíše ztížil jakékoliv další jednání.

Německo a Francie chtějí shodu na kontroverzní digitální dani

Macron a Merkelová v prohlášení potvrdili záměr harmonizovat v EU korporátní daně a dosáhnout do konce roku 2018 shody členských států v otázce digitální daně. To bude ale podle serveru Euractiv obtížný úkol, protože některé země, zejména Irsko a Lucembursko, digitální daň kategoricky odmítají. Obávají se totiž, že by poškodila jejich konkurenceschopnost.

Oba státy chtějí také ustavit pracovní skupinu, která se bude zabývat možností vytvořit evropský fond, který by zemím pomáhal vyrovnat se s nezaměstnaností v případě ekonomické krize. Skupina má přijít s konkrétním návrhem na zasedání Evropské rady v prosinci 2018. Deklarace nicméně zdůrazňuje, že fond by nefungoval na bázi přerozdělování peněz.

Merkelová a Macron ukázali jednotu před klíčovým setkáním Evropské rady.

Průlom v jednání o reformě eurozóny nebo obecné prohlášení sloužící k upevnění jednoty Francie a Německa před významným summitem? Zdroj: ČTK

Nadnárodní kandidátka pro volby v roce 2024

Prohlášení navrhuje, aby si voliči ve volbách do Evropského parlamentu v roce 2024 mohli vybírat z nadnárodní celoevropské kandidátky. Tuto možnost dlouhodobě prosazuje zejména Emmanuel Macron, který v ní vidí způsob, jak přilákat k evropským volbám více občanů. Německo a Francie se také shodly na snížení počtu eurokomisařů, kterých by tak mělo být méně než je členských států EU.

V otázce Společné obranné a bezpečnostní politiky oba státy požadují, aby se EU zaměřila na možnost využít většinové hlasování namísto současné jednomyslnosti. Deklarace navrhuje také rychlý vznik evropských univerzit nebo třeba společného francouzsko-německého výzkumného centra umělé inteligence.

Deklarace má především ukázat francouzsko-německou jednotu

Pro Německo a Francii je podle serveru Politico důležité ukázat jednotu před klíčovým zasedáním Evropské rady, které proběhne příští týden v Bruselu. Na něm se mají řešit zásadní otázky EU jako je reforma eurozóny, migrace a azylový systém, brexit, víceletý finanční rámec nebo třeba obchodní válka s USA.

Podpora Francie je podle serveru Politico obzvlášť důležitá pro Merkelovou, jejíž postavení ohrozila roztržka se spolkovým ministrem vnitra a předsedou bavorské strany CSU Horstem Seehoferem ohledně přijímání uprchlíků, kteří už byli zaregistrováni v jiných zemích EU.

Napětí, které mohlo vést i k rozpadu pracně a zdlouhavě vyjednané koaliční vlády křesťanských demokratů (CDU/CSU) a socialistů (SPD), se podařilo prozatím zažehnat. Spojenectví s Macronem, který se už zavázal vzít zpět uprchlíky zaregistrované ve Francii, kteří dorazí do Německa, ale podle serveru Politico výrazně pomůže Merkelové upevnit pozici na domácí scéně.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek