TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  21.06.2018 09:57:28

Vznik vlády stále brzdí spor o Pocheho. ČSSD má už i plán B


Lídři hnutí ANO, sociálních demokratů a komunistů ani na dalším setkání neposunuli spor o nominaci Miroslava Pocheho na ministra zahraničí. ČSSD nechce ustoupit tlaku Andreje Babiše, prezidenta ani komunistů. Podle některých spekulací se prý přesto rýsuje náhradní plán.

Jména případného náhradníka za Miroslava Pocheho na post šéfa české diplomacie se premiér Andrej Babiše na setkání lídrů stran nedočkal. Jan Hamáček uvedl, že trvá na pěti kandidátech na ministry, které schválilo předsednictvo ČSSD.

 

Andrej Babiš čeká na pátek. To se Poche vydá na zámek do Lán, kde se prezident Miloš Zeman pokusí jeho rozhodnutí zřejmě zvrátit. Začínají se objevovat informace, že ČSSD má i plán B. I když sociální demokraté mlží, napovědět může reakce Babiše na výsledek schůzky. Ten pronesl, že schůzka byla "s dobrým výsledkem".

 

Spekulace, že na křeslo šéfa ministerstva zahraničí může usednout Lubomír Zaorálek, utnul sám bývalý ministr, když prohlásil, že neaspiruje na žádnou funkci.

 

Poche by se mohl prohodit i s některým s dalších nominantů ČSSD. O post šéfa ministerstva vnitra se má ucházet Jan Hamáček. Kandidátem na ministra práce a sociálních věcí má být Petr Krčál. Resort zemědělství by mohl řídit Miroslav Toman. A o ministerstvo kultury se údajně uchází Antonín Staněk.

 

 

 

"Pokud bude Poche vyměněn, muselo by to být něco, co sociální demokracie prodá jako vítězství a takovou variantu na stole nevidím," zdůraznil politolog Jan Herzmann.

 

Jména ministrů za hnutí ANO si Andrej Babiš nechává zatím pro sebe. Podle politologů je v zájmu všech tří stran aby se sestavování vlády dál neprotahovalo.

 

Pokud Andreji Babišovi tento pokus o sestavování vlády nevyjde, citelně to může pocítit především v blížících se komunálních volbách "To znamená, že by se dostal někam ke čtvrtině hlasů," dodal Herzmann.

 

 

 

Podle politologů sociální demokracie získává pověst problematické strany. Boj o voliče jí může zkomplikovat i nominace Pocheho.

 

"Ta pověst je velmi oslabená, pošramocená, je ve velice složité situaci a je otázkou, jestli si teď může dovolit experimentovat skrze konfliktní a kontroverzní jména," dodal politolog Jan Kubáček.

 

Zdá se, že komunisté nemají co ztratit, ovšem nemusí to tak být. "Není vyloučeno, že kdyby tento projekt nedopadl dobře, kdyby vláda nezískal důvěru, by komunisté ještě ztratili," myslí si Herzmann.

 

Prezident Miloš Zeman chce novou vládu jmenovat do 10 dnů.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688