Světové investiční banky vidí budoucnost Avastu také pozitivně (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Objevují se první spekulace o tom, kdo bude nově zvolen do dozorčí rady ČEZ a kdo bude nahrazen.

Šéf Avastu Vincent Steckler promluvil o důvodech vstupu společnosti na burzu a kde vidí potenciál pro růst.

Evropské akcie by měly po otevření trhů zahájit mírným růstem.

Euroskupina dnes bude jednat o ukončení třetího záchranného programu Řecka. Za eurozónu se zveřejní červnová spotřebitelská důvěra, která by měla meziměsíčně mírně klesnout. V Americe se dočkáme nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti či indexu cen nemovitostí.

Obchodování na zámořských trzích

Americké trhy se včera snažily korigovat ztráty z minulých dnů. Trhům pomohla uklidněnější atmosféra mezi USA a Čínou v oblasti obchodních cel. Index Dow Jones klesl o 0,2 %, S&P 500 posílil o 0,2 % a technologický Nasdaq získal 0,7 % a zároveň v průběhu obchodování vytvořil nové historické maximum ve výši 7806 bodů. Nejlépe se při včerejším obchodování vedlo realitním developerům (+1,1 %) a výrobcům luxusního zboží (+0,5 %). Naopak nejhůře dopadly telekomunikační firmy, když přišly o jedno procento své hodnoty.

Trhy v asijsko-pacifickém regionu zakončují dnešní obchodování smíšeně. Daří se akciím v Japonsku (+0,7 %), Tchaj-wanu (+0,1 %) či Austrálii (+1 %). Naopak ztrácejí hongkongské (-0,8 %), čínské (-0,6 %) nebo jihokorejské trhy (-1,1 %). V rámci japonského indexu Nikkei 225 se nejlépe daří telekomunikačním společnostem (+2,5 %), které s velkým odstupem následují výrobci luxusního zboží (+1 %). O největší ztráty ve výši 1,5 % se shodně dělí sektory utilit a finančních institucí.

ČEZ

Na páteční valné hromadě energetické skupiny ČEZ bude jedním z bodů i jmenování nových členů do dozorčí rady. Podle vládního personálního výboru by měli být jmenování dva noví členové, a to bývalý člen bankovní rady ČNB Lubomír Lízal a ředitel odboru státního rozpočtu ministerstva financí Karel Tyll. Výbor současně potvrdil ve funkci stávajícího člena Zdeňka Černého. Pokud se ještě na poslední chvíli neobjeví nový adept, změny v dozorčí radě ČEZ nebudou nijak zásadní. Spekulovalo se, že by se místo v ní mohlo stát politickým ústupkem například komunistům během vyjednávání o podpoře nové vlády. Otázkou ale je, koho noví členové nahradí. Podle informací uveřejněných v dnešních Hospodářských novinách by se mohlo jednat o Petra Poláka či Roberta Šťastného. Podle jiných zdrojů může být v ohrožení i současný předseda dozorčí rady Václav Pačes.

Avast

Šéf Avastu Vincent Steckler uvedl, že je pro něj dosavadní vývoj ceny akcií Avastu zklamáním, když i úpis proběhl na nejnižší hranici za 250 pencí a v současnosti se cena akcií pohybuje kolem 220 pencí (na pražské burze to je kolem 66 CZK). Dále uvádí, že jeho cílem není tolik sledovat cenu akcií, jako spíše se starat o finanční výsledky, jejichž hodnotu investoři ještě ocení. Dávají mu za pravdu i přední světové investiční banky, jako je Barclays, Credit Suisse či Morgan Stanley. Jejich analytici se shodují na tom, že hodnota akcií Avastu poroste v následujících měsících až k hranici 300 pencí. Americká banka Jefferies dokonce odhaduje, že se tržní hodnota Avastu v příštích třech až čtyřech letech zdvojnásobí. I v rámci Komerční banky věříme v růstový potenciál akcií Avastu, když naše cílová cena pro příštích 12 měsíců je 342 pencí. Důvodů pro růst je hned několik. Například synergie z nedávných akvizic společností AVG či Piriform, kde společnost získala novou uživatelskou základnu, která doposud nevyužívá produkty Avastu. Steckler dále uvádí, že pro Avast je velkým byznysem budoucnosti ochrana přístrojů pro internet věcí. Zabezpečení chytrých lednic či kamer s připojením k internetu je v současnosti nedostatečné, proto Avast sází na ochranu routerů, přes něž se takové přístroje k síti připojují.

Jednou z posledních věcí, ke kterým se šéf Avastu vyjádřil, byl důvod vstupu Avastu na burzu. Tvrdí, že umoření části velkého dluhu nebylo tím hlavním důvodem, i když po vstupu na burzu společnost splatila 300 mil. USD ze svého dluhu. Hlavní důvod souvisel se strukturou firemních akcionářů – jedná se o dva finanční fondy, a to CVC Capital a Summit Partners. „U nich je zjevné, že budou chtít do několika let své podíly prodat. Jejich menšinové podíly by ale mohli získat naši konkurenti, kteří by si s takovou minoritou nevystačili. Nejspíš by rovnou chtěli koupit celou firmu, což by pro nás nebylo přijatelné.“, dodal Steckler.

Autor: Jiří Kostka

Zařazenočt 21.06.2018 08:06:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/0090ec9b_svetove_investicni_banky_vidi_budoucnost_avastu_take_...
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.